Friday 15/07/2022
€1,2 εκατ. για τη νέα περίφραξη στο Κέντρο Πουρνάρα
Η δεύτερη περίφραξη θα είναι σε απόσταση από την υφιστάμενη, ώστε να μπορεί να διέρχεται το περίπολο της Αστυνομίας.
Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το δημογραφικό ολοκλήρωσε χθες τη συζήτηση για τις δαπάνες του κράτους για το μεταναστευτικό, την ίδια ώρα που για πρώτη φορά η Ευρωπαία Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον τάχθηκε προχθές ανοικτά υπέρ των κυρώσεων κατά των εταιρειών που διακινούν παράνομους μετανάστες.
Παράλληλα, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας έχει προκηρύξει προσφορά για την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης, περιμετρικού δρόμου περιπολίας και νέου δρόμου πρόσβασης στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην κοινότητα Κοκκινοτριμιθιάς. Η προσφορά είναι πέραν του €1,2 εκατ. Η δεύτερη περίφραξη αποφασίστηκε μετά που διαπιστώθηκαν τρύπες στην υφιστάμενη περίφραξη από τις οποίες οι αλλοδαποί διέφευγαν από το Κέντρο. Η δεύτερη περίφραξη θα είναι σε απόσταση από την υφιστάμενη, ώστε να μπορεί να διέρχεται το περίπολο της Αστυνομίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής για το δημογραφικό, βουλευτή του ΕΛΑΜ Λίνο Παπαγιάννη, το κράτος επιβαρύνεται με πολύ υψηλές δαπάνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο. Όπως είπε, η δαπάνη του κράτους το 2020 για τη διαχείριση του Πουρνάρα ήταν 550 χιλιάδες ευρώ για τα επεισόδια που έχουν προκληθεί με τους τραυματισμούς, για κάποιες εξετάσεις και κάποιους προληπτικούς ελέγχους. Είπε πως το ποσό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο το 2021 και κατά αντίστοιχη αναλογία θα είναι αυξημένο και το 2022. Όσον αφορά το κόστος για τις υπόλοιπες δαπάνες δεν έχει υπολογιστεί, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τραγικό καθώς οι δαπάνες με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καλύπτονται πλήρως από το υπουργείο Υγείας, τον ΟΚΥπΥ και σε κάποιες περιπτώσεις από την Υπηρεσία Ασύλου του ΥΠΕΣ.
Ο κ. Παπαγιάννης πρόσθεσε ότι το 2021, το 1/3 των συλλήψεων που είχαν σχέση με ζητήματα ναρκωτικών, ήταν είτε παράνομοι μετανάστες είτε αιτητές πολιτικού ασύλου, είτε άτομα που τους έχει δοθεί καθεστώς πολιτικής προστασίας. Από στοιχεία της Αστυνομίας στις επαρχίες Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Πάφου, έχουν εντοπιστεί περιστατικά που δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς κάτοχοι ναρκωτικών αλλά και διακινητές. Ο βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Χριστόφορος Μαυρομμάτης έχει αναφέρει στην Επιτροπή, είπε, ότι τα τελευταία χρόνια η Αστυνομία σπαταλά τεράστιους πόρους λόγω της αύξησης του προβλήματος αυτού.
Όσον αφορά στο θέμα της δημόσιας υγείας και της έξαρσης σοβαρών ασθενειών από άτομα στο Πουρνάρα, η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ότι με τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί με τους ελέγχους μέσω ενός αξονικού μηχανήματος, χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση τους, θα μπορέσει το κράτος να προλάβει κάποια από τα προβλήματα που σήμερα έχουμε.
Τέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των απελάσεων, γι’ αυτό και φέτος έχουν ήδη απελαθεί σύμφωνα με την Αστυνομία 2.774 άτομα.
Πηγη:Φilenews