Friday 03/02/2023
Αντιδράσεις για το υποχρεωτικό κράνος ποδηλατών
Η Κύπρος έγινε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τέταρτη παγκοσμίως, η οποία βάζει σε εφαρμογή νομοθεσία περί αναγκαστικής χρήσης κράνους για ποδηλάτες
Διχάζει η εφαρμογή από χθες της νομοθεσίας για υποχρεωτική χρήση κράνους από τους ποδηλάτες. Η Τροχαία επισημαίνει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ποδηλάτες που κυκλοφορούν ανάμεσα σε οχήματα τονίζοντας ότι θα τηρήσει ήπια στάση, ο εισηγητής της πρότασης νόμου, βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, τονίζει πως το κράνος προστατεύει, ενώ ομάδα πολιτών που ασχολείται με την οδική ασφάλεια, τάσσεται σφόδρα εναντίον χαρακτηρίζοντας τον νόμο καταστροφικό και οπισθοδρομικό.
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα νομοθεσία, ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρης Ευριπίδου, επεσήμανε αρχικά τις προδιαγραφές για κράνη για ενήλικες και παιδιά. Υπάρχει, είπε, «το πρόστιμο των 50 ευρώ, όμως εμείς δεν θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας αλλά θα είμαστε ανεχτικοί. Όμως εκεί που θα δούμε ότι οι ποδηλάτες κινούνται σε τόπους όπου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, δηλαδή σε λεωφόρους και πολυσύχναστους δρόμους όπου αναμειγνύονται με οχήματα, τότε θα καταγγέλλονται». Ο κ. Ευριπίδου πρόσθεσε ότι η Αστυνομία δεν θα πηγαίνει στα πάρκα και να κόβει εξώδικα σε ποδηλάτες. Ο ίδιος επισήμανε ότι πέρσι είχαμε τέσσερις νεκρούς ποδηλάτες οι δύο εκ των οποίων δεν έφεραν το κράνος τους και η αιτία θανάτου ήταν η κρανιοεγκεφαλική κάκωση. «Αυτά τα στοιχεία, μας δείχνουν ότι η μη χρήση του έχει αυτό το αποτέλεσμα, είτε ευθύνεται ο ποδηλάτης είτε όχι. Άρα, εισήγησή μας είναι, πως πρέπει να εφαρμόζεται η χρήση κράνους για να προστατεύεται ο ποδηλάτης». Ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί οι οργανωμένοι ποδηλατιστές που κυκλοφορούν κατά ομάδες, ενώ δεν υπήρχε ως τώρα νομοθεσία, εντούτοις έφεραν το κράνος τους; Το κάνουν, πρόσθεσε, γιατί ξέρουν ότι τους προστατεύει.
Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε η Βουλή να προβεί σε άλλη ρύθμιση, ο κ. Ευριπίδου ανέφερε ότι ίσως αν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι και τα οχήματα δεν εμπλέκονται με τα ποδήλατα, τότε θα μπορούσε η χρήση κράνους να ήταν προαιρετική. Όμως τώρα πάντα θα υπάρχει μια διασταύρωση, ένας δρόμος, που ο ποδηλάτης θα έρθει σε επαφή με τα οχήματα. Ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι οι ποδηλάτες μπορούν να μεταφέρουν την προσωπική τους τσάντα, όχι όμως τσάντες από ψώνισμα που να στερεώνονται στο τιμόνι.
Κάθετα εναντίον της υποχρεωτικής χρήσης κράνους από ποδηλάτες, τάσσεται ομάδα πολιτών η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά, ακαδημαϊκά και εθελοντικά με την προώθηση ποδηλάτου/ μικροκινητικότητας, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την οδική ασφάλεια και κατ’ επέκταση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χρηστών εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Πρόκειται για τους: Μαρίνα Κυριάκου πολεοδόμο - Urban planner, Φρόσω Χριστοφίδη μηχανικό Περιβάλλοντος - Cycling Advocat, Dr. Ilaria Geddes ειδική επιστήμονα – Urbanist, Ιάσονα Σενέκκη, ερευνητικό συνεργάτη - υποψήφιο Διδάκτορα Επ. Ασφ. & Υγείας και Στέφανη Δημητρίου μηχανικό περιβάλλοντος - βιώσιμες πόλεις.
Σύμφωνα με την ομάδα, χθες, η Κύπρος έγινε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τέταρτη παγκοσμίως, η οποία βάζει σε εφαρμογή νομοθεσία περί αναγκαστικής χρήσης κράνους για ποδηλάτες. Από χθες, προσθέτουν, η Κύπρος έκανε ένα τεράστιο βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Χαρακτηρίζουν δε τον νόμο οπισθοδρομικό και καταστροφικό, αφού έχει καταργηθεί ήδη προ πολλού σε χώρες ανά το παγκόσμιο –πιο πρόσφατα στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το 2017, και στη Μάλτα το 2018– αφού υπερεκτιμά την προστασία την οποία παρέχει το κράνος στους ποδηλάτες και υποτιμά τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας ως τρόπο μετακίνησης.
«Έχοντας παρακολουθήσει διεξοδικά τις διαδικασίες, εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με εμπειρογνώμονες και την προκλητική τροποποίηση νομοθεσίας βασισμένη σε προσωπικές εκτιμήσεις, με πλήρη απουσία δεδομένων όπως αριθμός ποδηλάτων στους δρόμους πριν και μετά, πού και υπό ποιες συνθήκες γίνονται συγκρούσεις τις οποίες το κράνος ενδέχεται να αποτρέψει κ.ο.κ. Συγκρούσεις με εμπλεκόμενους ποδηλάτες στο οδικό δίκτυο της Κύπρου γίνονται λόγω λανθασμένου σχεδιασμού διασταυρώσεων, προγραμματισμού φώτων τροχαίας, υψηλών ορίων ταχυτήτων και κάκιστης οδικής συμπεριφοράς. Το αναγκαστικό κράνος για τους ποδηλάτες, δεν είναι λύση για τίποτε από τα παραπάνω».
«Τοποθετούμαστε», συνεχίζει η ομάδα επιστημόνων, «ενάντια στην αναγκαστική διά νόμου χρήση κράνους και όχι στη χρήση κράνους κατ’ επιλογήν. Αποδεδειγμένα, τέτοια νομοθεσία ποινικοποιεί τη χρήση ποδηλάτου, προκαλεί μείωση στον αριθμό ποδηλατιστών και μεταφέρει την ευθύνη για την απουσία ασφαλών υποδομών στους χρήστες. Οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και θα φέρουν σημαντικό πλήγμα στην ποδηλασία ως τρόπο μετακίνησης στην Κύπρο. Ως ενεργοί πολίτες θα παρακολουθούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και παράλληλα θα προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή το συντομότερο με στόχο την κατάργηση του νόμου. Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδιάζοντας ένα οδικό δίκτυο όπου ο άνθρωπος αντί το αυτοκίνητο είναι στο επίκεντρο, οι πόλεις μας γίνονται καλύτερες, πιο ασφαλείς και πιο υγιείς για όλους».
«Δεν είναι αντικίνητρο», λέει ο Χρύσης Παντελίδης
Ο εισηγητής της πρότασης νόμου στη Βουλή, βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, ανέφερε ότι το κράνος προστατεύει. «Με δεδομένη, λοιπόν, αυτή την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και με δεδομένο το γεγονός ότι οι πόλεις μας δεν διαθέτουν, ακόμα, ικανοποιητικές υποδομές για την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, κρίναμε αναγκαίο να καταστήσουμε υποχρεωτική τη χρήση ποδηλατικού κράνους, τροποποιώντας το σχετικό Νόμο. Θυμίζω ότι ο ίδιος αυτός Νόμος του 2018, εξ αρχής κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση φανού, μπροστά και πίσω, κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς και τη χρήση κουδουνιού, φρένων, ανακλαστήρων και κατάλληλων ελαστικών. Αυτή η υποχρέωση των πολιτών για χρήση ποδηλατικού κράνους όταν χρησιμοποιούν το ποδήλατο εξαντλεί, θα λέγαμε, τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει ένας ποδηλάτης για την ασφάλειά του και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει και η ίδια, τα πρόσθετα μέτρα, που οφείλει να λάβει για προστασία και ασφάλεια όσων χρησιμοποιούν το ποδήλατο και για περαιτέρω ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου. Και τα μέτρα αυτά αφορούν τις υποδομές, δηλαδή τους κατάλληλους ποδηλατοδρόμους, τη σωστή σήμανση των δρόμων και των διασταυρώσεων, τον κατάλληλο φωτισμό παντού, αλλά και την καλλιέργεια της απαραίτητης κουλτούρας στους οδηγούς των μηχανοκινήτων οχημάτων, σε σχέση με το πώς πρέπει να οδηγούν και το πού δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν», ανέφερε.
«Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση ότι η χρήση ποδηλατικού κράνους είναι αντικίνητρο για τη χρήση του ποδηλάτου. Παρόμοιες εσφαλμένες εκτιμήσεις υπήρχαν, άλλωστε και στο παρελθόν, όταν καθίστατο υποχρεωτική η χρήση άλλων μέτρων προστασίας, όπως οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα ή η χρήση κράνους στις μοτοσυκλέτες. Το δε κόστος αγοράς ενός ποδηλατικού κράνους, με τις κατάλληλες προδιαγραφές, δεν είναι απαγορευτικό. Επαναλαμβάνω, το κράνος προστατεύει», καταλήγει ο κ. Παντελίδης.
Βελτίωση κυκλοφοριακού προβλήματος
Σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων, η ποδηλασία ως τρόπος μετακίνησης στις πόλεις, μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη, άμεσα και έμμεσα. Πάνω από 50% των μετακινήσεων στις ευρωπαϊκές πόλεις αφορούν διαδρομές κάτω των 5 χιλιομέτρων και ένας μεγάλος αριθμός από αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, e-bike, περπάτημα, e-scooter ή συνδυασμός μέσων). Γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και θα φέρει άμεση βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, συνεισφέροντας, παράλληλα, στην καταπολέμηση της κακής ποιότητας του αέρα και της ηχορύπανσης. Επίσης, τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στη δημόσια υγεία από την αύξηση της σωματικής άσκησης, μέσω της επιλογής πιο ενεργών τρόπων μετακίνησης, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά σε εκατοντάδες μελέτες, καθώς και τα οφέλη σε εργοδότες, με τους εργαζόμενους να είναι πιο παραγωγικοί και να λείπουν λιγότερες ημέρες λόγω ασθένειας. Τα οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές περιλαμβάνουν τη μείωση των εξόδων για καύσιμα, συντήρηση, επιδιόρθωση και ασφάλιση αυτοκινήτων.
Πηγη:Φilenews