"Χαστούκι" για τις κυπριακές Αρχές

"Χαστούκι" για τις κυπριακές Αρχές

Αθώα η 19χρονη Βρετανίδα που είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από Ισραηλίτες στην Αγία Νάπα

Ανέτρεψε την καταδίκη της 19χρονης Βρετανίδας που καταδικάστηκε για δημόσια βλάβη, μετά από ψευδή καταγγελία, ότι έπεσε θύμα βιασμού από δώδεκα Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2019, το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Βρετανοί και Κύπριοι δικηγόροι της νεαρής υποστήριξαν με υπόμνημα 70 σελίδων πως η καταδίκη και τετράμηνη φυλάκιση με αναστολή της πελάτισσάς τους, ήταν όπως ανέφεραν εξαιρετικά αναξιόπιστη και έπρεπε να ανατραπεί, ενώ τόνισαν πως όσο η καταδίκη ισχύει, καταστρέφει το μέλλον μιας γυναίκας που εν τέλει ήταν το θύμα μιας σεξουαλικής επίθεσης. 

 

4128646308624940 272179340 654145282595530 1956699946473898109 n

Μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μάικλ Πόλακ, ανοίγει ξανά η υπόθεση βιασμού της 19χρονης, από δώδεκα Ισραηλινούς, ο οποίος σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2019, στην Αγία Νάπα. Μάλιστα, ο δικηγόρος ζήτησε έρευνα για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας, απέναντι στην πελάτισσα του.

«Είναι μια συγκινητική στιγμή, όχι μόνο για την πελάτισσά μας, που υποστήριζε την αθωότητά της, παρόλο που αυτό της προκαλούσε μεγάλη ταλαιπωρία, αλλά και για άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που βρίσκουν τον εαυτό τους σε παρόμοια θέση. Είμαστε πολύ ευτυχείς που οι δικηγόροι πέτυχαν να διασφαλίσουν αυτό το αποτέλεσμα, ενάντια στις πιθανότητες. Πιστεύουμε ότι το επόμενο βήμα για τη Δικαιοσύνη είναι μια πλήρης έρευνα και επανεξέταση, που θα πραγματοποιηθεί από μία διαφορετική αστυνομική δύναμη», σημείωσε ο δικηγόρος της 19χρονης.

Τόνισε εξάλλου ότι «πάντα πιστεύαμε ότι στην πελάτισσά μας δεν δόθηκε μια δίκαιη δίκη και σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου, συμφώνησε μαζί μας. Σημαντικές πρόνοιες της δίκαιης δίκης, που τίθενται σε εφαρμογή για να αποτρέψουν την μη ορθή απόδοση δικαιοσύνης, αγνοήθηκαν πλήρως σε αυτήν την περίπτωση, και μία νέα και ευάλωτη γυναίκα δεν έτυχε απλώς κακομεταχείρισης όταν κατήγγειλε τον βιασμό στην Αστυνομία, αλλά ακολούθως πέρασε από μία δικαστική διαδικασία που ήταν ξεκάθαρα άδικη, όπως κατέληξε το Ανώτατο Δικαστήριο.»

Επισήμανε εξάλλου πως «κατά τη διάρκεια της δίκης, φώναζαν στην πελάτισσά μας και την μεταχειρίστηκαν με περιφρόνηση. Το ίδιο συνέβηκε και ενάντια στις θαρραλέες Κύπριες δικηγόρους, που συνέχιζαν να παρουσιάζουν στοιχεία που υποστήριζαν αυτά που έλεγε η πελάτισσά μας, πως έλαβε χώρα βιασμός, ακόμη κι όταν ο Δικαστής προσπάθησε να τις σταματήσει από το να το κάνουν».

Ανέφερε επίσης πως «κατέστη ξεκάθαρο σε αυτούς που παρακολουθούσαν τη δίκη, ότι υπερασπιζόμασταν αυτή την υπόθεση με το ένα μας χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Και ότι η απόφαση αναφορικά με την ενοχή λήφθηκε πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία. Ελπίζουμε ότι τώρα τεθούν ζωτικής σημασίας ασφαλιστικές δικλείδες, που θα διασφαλίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί στην Κύπρο, όπως η ηχογράφηση των καταθέσεων σε αστυνομικούς σταθμούς. Γνωρίζω ότι το κυπριακό Κοινοβούλιο έχει συζητήσει αυτό το θέμα στο παρελθόν. Αυτό πρέπει να συμβεί το συντομότερο δυνατόν».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε την Υπάτη Αρμοστεία για την υποστήριξη της στην υπόθεση, αλλά και υποστηρικτές της 19χρονης, από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και όλο τον κόσμο. «Ήσασταν το φως κατά τη διάρκεια αυτής της απαίσιας φάσης της ζωής τους. Σας ευχαριστούμε και ευχαριστούμε και τους ακτιβιστές που ήρθαν εδώ και την ισχυρή υποστήριξη από κυπριακές ομάδες. Σας ευχαριστούν για την υποστήριξή σας στον αγώνα για δικαιοσύνη».

 

Υπενθυμίζεται ότι η νεαρή, με καταγωγή από το Ντάρμπισιρ της Αγγλίας, ήταν 19 ετών όταν υπέστη τον καταγγελλόμενο βιασμό. Αργότερα ανακάλεσε την καταγγελία της, αλλά όπως υποστήριξε η ίδια, αυτό συνέβη κατόπιν πίεσης και υπό τις υποδείξεις της κυπριακής Αστυνομίας, αλλά και χωρίς την παρουσία συνηγόρου. 

 

4128646369464940 272727135 355020833291015 788078870160919662 nCamera Icon  

 

4128646471644940 271909328 2120215538134350 113782876480985310 n

 

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου λήφθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ τη στιγμή της απόφασης, εκτός του Δικαστηρίου βρίσκονταν διαμαρτυρόμενοι, που στήριζαν την 19χρονη Βρετανίδα, αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, τα οποία κάλυπταν το γεγονός.

 

 

 

 

πηγη: REPORTER