Απόδραση σ’ ένα χωριό
3 όμορφα χωριά της Κύπρου που αξίζει να επισκεφθείς έστω μια φορά
Λόφου
Το χωριό βρίσκεται βορειοδυτικά της Λεμεσού, σε απόσταση 26 χλμ.
Ένα όμορφο γραφικό χωριουδάκι με λιθόστρωτα δρομάκια και πετρόκτιστα σπίτια.
Στη βόρεια πλευρά του χωριού υπάρχει το μονοπάτι της φύσης που οδηγεί προς το γειτονικό χωριό της Συλίκου με απόσταση ενός χιλιομέτρου. Περπατώντας στο μονοπάτι θα διακρίνεις διαφορετικά είδη από τη κυπριακή πανίδα και χλωρίδα.
Μπορείς επίσης να επισκεφθείς το μουσείο και το ελαιοτριβείο του χωριού. Αν σε βρει η νύχτα στο χωριό μπορείς να ξεκουραστείς στα καταλύματα που υπάρχουν και να φας στις ταβέρνες παραδοσιακά φαγητά.
Όμοδος
Το χωριό βρίσκεται 42 χλμ βορειοδυτικά της Λεμεσού. Η πλατεία του χωριού ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και έκταση της, η οποία βρίσκεται μπροστά από το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Στις αίθουσες του Μοναστηριού στεγάζονται αρκετά μουσεία:
- Μουσείο Αγώνος
- Μουσείο Βυζαντινών εικόνων Εικονοσκευοφυλάκιο
- Λαογραφικό Μουσείο
- Πινακοθήκη
- Φωτογραφικό Μουσείο
- Κέντρο Διάσωσης Δαντέλλας.
Το μοναστήρι είναι ανοικτό απ' το πρωί μέχρι τις 5 περίπου το απόγευμα και η είσοδος είναι δωρεάν σε όλα τα μουσεία του μοναστηριού.
Τα στενά δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπίτια μέσα στο πράσινο, δίνουν μια αλλιώτικη γοητεία στο χωριό.
Μπορείς να διανυκτερεύσεις και σ’ αυτό το χωριουδάκι, όπως επίσης μπορείς ν’ αγοράσεις ένα ενθύμιο από τα μικρά καταστήματα που διαθέτει το χωριό. Όπως κεντήματα κλπ.
Στο Όμοδος υπάρχουν 4 οινοποιεία. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ή να δοκιμάσετε αρκατένα κουλούρια, μιας και το χωριό φημίζεται γι’ αυτά τα κουλούρια.
Ανώγυρα
Η Ανώγυρα βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της Λεμεσού. Το χωριό είναι γνωστό για τη παραδοσιακή παρασκευή παστελιού, υπάρχει και μουσείο, επίσης κάθε χρόνο στο χωριό γίνεται Φεστιβάλ Παστελιού και συγκεκριμένα το Σεπτέμβρη.
Τι μπορείς να κάνεις στο χωριό;
Να επισκεφτείς το πάρκο της ελιάς «Ολέαστρο», το οινοποιείο και να προσκυνήσεις στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Η Ανώγυρα είναι ιδανικός προορισμός για αγροτουρισμό. Επίσης μπορείς να μείνεις στο χωριό το βράδυ αφού διαθέτει καταλύματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα 3 χωριά ανήκουν στη κατηγορία κρασοχώρια και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
Πηγή φωτογραφίας για το χωριό Ανώγυρα: www.anogyra.com