Friday 15/10/2021
Αυτό είναι το νέο κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα
5 πυλώνες παρουσίασε η Κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων στην Κύπρο
Νέα ολοκληρωμένη Στρατηγική με 12 στοχευμένες δράσεις οι οποίες στηρίζονται σε 5 πυλώνες παρουσίασε η Κυβέρνηση με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική στρατηγική αφού όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση, με ολιστικό και καλά μελετημένο τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο ως ένα Αειφόρο Επιχειρηματικό και Εμπορικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ευρώπης.
Στη νέα Στρατηγική δίδεται έμφαση σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Υψηλή Τεχνολογία, τη Ναυτιλία, την Καινοτομία, την Έρευνα και την Ανάπτυξη, τη Βιογενετική και Βιοτεχνολογία, χωρίς να αποκλείονται οι οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις επιλέξουν την Κύπρο ως χώρα διεξαγωγής των εργασιών τους. Η Στρατηγική συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και τη Μακροχρόνια Στρατηγική Ανάπτυξης 2035 και το νέο παραγωγικό μοντέλο το οποίο φιλοδοξεί να υιοθετήσει η Κύπρος του αύριο, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ετοίμασε μια σειρά κινήτρων για αύξηση της ελκυστικότητας της Κύπρου ως προορισμού επιλογής διεθνών επιχειρήσεων. Τα κίνητρα αφορούν θέματα διαμονής και απασχόλησης, φορολογίας, απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, καθώς και προβολής της χώρας ως ενός ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις. Η υλοποίηση της Στρατηγικής και η εγκατάσταση και δραστηριοποίηση διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο, θα προσφέρει υψηλή και αειφόρο προστιθέμενη αξία στην οικονομία, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και αυξημένης ζήτησης των εγχώριων υπηρεσιών, αλλά και θα συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση ενός αναδυόμενου και με ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις τομέα της οικονομίας, αυτού της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, αφού σταδιακά θα συμβάλει στην διόρθωση του φαινομένου έλλειψης δεξιοτήτων που παρατηρούνται στην αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιχειρείται η σύνδεση της μόρφωσης ή της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια αρκετές επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, έχουν επιλέξει την Κύπρο ως χώρα δραστηριοποίησης, εκτιμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος και επιλέγοντας την ως χώρα διαμονής και απασχόλησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων, αλλά και των άλλων εμπλεκομένων στην κατάρτιση του Σχεδίου το οποίο ανέλυσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η νέα Στρατηγική για προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών της Κυβέρνησης για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αύξηση των θέσεων εργασίας και την προσαρμογή της κυπριακής οικονομίας στις απαιτήσεις της νέας εποχής, της εποχής της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα ιδιαίτερα διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα/προσέλκυσης επενδύσεων:
Μονάδα διευκόλυνσης εταιρειών (business facilitation unit)
Μετεξέλιξη του υφιστάμενου Μηχανισμού Ταχείας Δραστηριοποίησης Διεθνών Εταιρειών σε Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (Business Facilitation Unit) που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.
Άδειες απασχόλησης προσωπικού από τρίτες χώρες που εργοδοτείται από διεθνείς εταιρείες
Αναθεώρηση της υφιστάμενης πολιτικής για την απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες που εργοδοτείται από εταιρείες/ επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων (αφορά εταιρείες/ επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών). Καθώς και δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης των υπηκόων τρίτων χωρών που εντάσσονται στη Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών.
Επίσης απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας παραχώρησης αδειών εργασίας (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε – Καθεστώς επί μακρόν Διαμένοντα).
Digital nomad visa
Αφορά άδεια παραμονής στη Δημοκρατία και όχι άδεια εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει η στροφή για εξ αποστάσεως εργασία . Αυτό δημιουργεί προοπτικές για την Κύπρο όπου μπορεί να προσελκύσει άτομα που θα διαμένουν στην Κύπρο αλλά θα εργάζονται σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα ετοιμάστηκε στη βάση των αντίστοιχων Σχεδίων που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Τσεχία, Νορβηγία και Ελλάδα) για υπηκόους τρίτων υπό το καθεστώς Digital Nomad Visa.
Φορολογικά κίνητρα
Επέκταση φοροαπαλλαγής για επένδυση σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Όπως και διεύρυνση της φοροαπαλλαγής που ισχύει για εργαζόμενους στη Δημοκρατία (νοουμένου ότι ήταν μη- κάτοικοι στη Δημοκρατία πριν την έναρξη εργοδότησης τους για περίοδο 17 ετών). Επίσης αυξημένη (σε σχέση με την πραγματική) φορολογική έκπτωση για δαπάνες στην έρευνα και ανάπτυξη.
Πολιτογράφηση
Δικαίωμα στην υποβολή αίτησης για πολιτογράφηση μετά από 5 χρόνια παραμονής και εργασίας στη Δημοκρατία ή μετά από 4 χρόνια εάν πληρούν το κριτήριο της κατοχής αναγνωρισμένου πιστοποιητικού πολύ καλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας.
Κοινωνικές ασφαλίσεις
Διασφάλιση της μεταφοράς εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων, μέσα από εντατικοποίηση των προσπαθειών για σύναψη Διμερών Συμφωνιών με τρίτες χώρες που θα καθοριστούν από το ΥΕΠΚΑ έτσι ώστε όταν ένας υπήκοος τρίτης χώρας έχει καταβάλει εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κύπρο, όταν επιστρέψει για μόνιμη κατοίκηση στη χώρα του να δικαιούται να μεταφέρει τις εισφορές που πλήρωσε υπό τον όρο ότι με τις εισφορές αυτές δεν απέκτησε κανένα δικαίωμα σε σύνταξη γήρατος, ανικανότητος κτλ.
Πρόσθετες δράσεις
Αναβάθμιση των υποδομών για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνιών και της ευρυζωνικής σύνδεσης. Επίσης ενημερωτική εκστρατεία για προσέλκυση προσοντούχων Κύπριων που εργάζονται στο εξωτερικό και στοχευμένη ενημερωτική εκστρατεία σε προσοντούχο εργατικό δυναμικό που απασχολείται σε χώρες που επικρατεί πολιτική αστάθεια (Λευκορωσία, Λίβανος και Αρμενία). Προώθηση ολοκληρωμένου και σωστού branding.
Άλλες δράσεις που εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων
Εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμισή του «Περί Εταιρειών Νόμου»
Ψήφιση νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων
Δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για νεοφυείς, καινοτόμες και υψηλής τεχνολογίας εταιρείες
Αναθεώρηση πλαισίου για spin offs ώστε να γίνει πιο ελκυστικό
Ανθρώπινοι πόροι/αναβάθμιση εργατικοί δυναμικού
Αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις ανάγκες της αγοράς (διατομεακές ικανότητες, εξιδεικευμένα προγράμματα και επαγγελματικά πιστοποιητικά)
Νέα σχολικά προγράμματα που θα προωθούν ακόμα περισσότερο τις θετικές επιστήμες και τον συναφή με αυτές επαγγελματικό προσανατολισμό
Ευθυγράμμιση της ύλης των πανεπιστημιακών προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς, ειδικά στους τομείς της τεχνολογίας της πληροφορίας και των επικοινωνιών
Πηγη:Φilenews