Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ
Ο θρύλος των δρόμων ταχύτητας
Ήρθε και έφυγε σαν άνεμος.Εκκεντρική,πανέμορφη,εισήγαγε μια νέα εποχή στον κλασσικό αθλητισμό.
Μοιάζει με μύθο το σημερινό μας αφιέρωμα στην κορυφαία αθλήτρια των δρόμων ταχύτητας όλων των εποχών Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ.Μας παρουσιάστηκε,μας εξέπληξε,μας αιφνιδίασε με τον απροσδόκητο χαμό της μόλις στα 39 της χρόνια.Είναι θρύλος στον κλασσικό αθλητισμό σε μια χρονική περιόδο όπου ανέτειλαν στο άθλημα <<τεράστιοι>> αθλητές και αθλήτριες.
Τα παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε στα 100 και στα 200 υπάρχουν μέχρι και σήμερα ακατάρριπτα και γιατί όχι και απλησίαστα, και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια.
Ήταν η κορυφαία σπρίντερ της δεκαετίας του 1980 και ας βρέθηκαν στον διάβα της αθλήτριες μεγάλου βεληνεκούς όπως οι συμπατριώτισσές της Γουέιν Τόρενς και Έβελιν Άσφορντ,η περίφημη Τζαμαικανή Μέριλιν Ότει και η Ανατολικογερμανίδα Χέικε Ντρέσλερ.Όλες υποκλίθηκαν στην μεγάλη Αμερικανίδα αθλήτρια,που θα μπορούσαν να είχαν μείνει αυτές στην ιστορία των μεγάλων πρωταγωνιστριών αν δεν είχε μεσολαβήσει η παρουσία της.
Γεννήθηκε στις 21/12/1959 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια.Είχε άλλα δέκα αδέλφια και η οικογένειά της αντιμετώπιζε αρκετά οικονομικά προβλήματα.
Είχε φυσικό ταλέντο και ασχολήθηκε με τους δρόμους ταχύτητας και το μήκος.
Η παρουσία της όπως αναφέρθηκε ήταν αρκετά εκκεντρική,λίγο διαφορετική από τα κοινωνικά πρότυπα εκείνης της εποχής,με κυριότερο χαρακτηριστικό τα μακριά νύχια στα χέρια της, που ούτε λίγο ούτε πολύ έφταναν τα δεκαπέντε εκατοστά,βαμμένα σε διαφορετικά χρώματα.
Το 1984 στους Ολυμπιακούς του Σεράγεβο αγωνίζεται στα 200 μέτρα και κατακτά την δεύτερη θέση,πίσω από την συμπατριώτισσά της Βάλερι Μπρίσκο-Χουκς που με ολυμπιακό ρεκόρ κατέκτησε το χρυσό.
Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Σεούλ της Νότιας Κορέας γράφει ιστορία κατακτώντας τρία χρυσά και ένα ασημένιο.Στα 100 μέτρα κατακτά την πρώτη θέση με 10.54 με δεύτερη την συμπατριώτισσά της Έβελιν Άσφορντ και τρίτη την Ανατολικογερμανίδα Χέικε Ντρέσλερ.
Στα 200 μέτρα πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ με 21.34 και φυσικά κατακτά το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Τζαμαικανή Γκρέις Τζάκσον και στην τρίτη θέση την Ανατολικογερμανίδα Χέικε Ντρέσλερ,αποσβολωμένες,άναυδες,να κοιτούν με θαυμασμό το επίτευγμα της Αμερικανίδας.
Κατακτά ένα ακόμη χρυσό στα 4Χ100 με την αμερικανική ομάδα και ένα ασημένιο μετάλλιο στα 4Χ400.
Αποφασιστικός παράγοντας των επιτυχιών αυτών ήταν ο προπονητής και σύντροφός της Αλ Τζόινερ που την είχε αναλάβει λίγο πριν τους Ολυμπιακούς της Σεούλ.
Η Γκρίφιθ εγκατέλειψε τους αγωνιστικούς χώρους το 1989 σε σχετικά πρώιμη αθλητική ηλικία και στην συνέχεια ασχολήθηκε με τον καλλιτεχνικό χώρο, και την συγγραφή διαφόρων βιβλίων.
Στις 21/9/1998 σε ηλικία μόλις 39 ετών πέθανε κατά την διάρκεια του ύπνου της.Πολλοί κακοπροαίρετοι βρέθηκαν τότε για να αμαυρώσουν τις αθλητικές της επιτυχίες και ειδικότερα τα τρομερά παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχε,χαρακτηρίζοντάς τα ως <<αντρικά>> και την κατηγόρησαν ευθέως για χρήση απαγορευμένων ουσιών.Αυτοί οι ισχυρισμοί όμως ύστερα από διεξοδικές αναλύσεις και ελέγχους που υπέστη η Αμερικανίδα αθλήτρια κατά την διάρκεια των αγώνων της ήρθαν στην επιφάνεια και αποφεύχθηκε ότι ουδέποτε η Γκρίφιθ Τζόινερ χρησιμοποίησε απαγορευμένες ουσίες.Εξάλλου και η αιτία θανάτου της συνηγορούσε σε αυτό καθώς η Γκρίφιθ πέθανε από ασφυξία στον ύπνο της λόγω επιληπτικής κρίσης,κάτι πάρα πολύ σπάνιο για τον άνθρωπο.
Η Φλόρενς Γκρίφιθ κατέχει μέχρι και σήμερα τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10.49 που το πέτυχε στις 16/7/1988 στην Ιντιανάπολη των ΗΠΑ και στα 200 με 21.34 που το πέτυχε στις 29/9/1988 κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ.
Στο βίντεο η Φλόρενς Γκρίφιθ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.
Πηγή Βίντεο Olympics Channel.