Thursday 28/07/2022
Ηλεκτροπαραγωγός η Αρχιεπισκοπή - 84MW το μεγαλύτερο έργο
Αγιο ρευμα θα εχουμε.....
Την ανέγερση επιπλέον 10 φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 68 MW της κοινοπραξίας Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ)- Ιερά Αρχιεπισκοπής Κύπρου (ΙΑΚ) Ανανεώσιμες Λτδ στις κοινότητες Άγιος Ιωάννης Μαλούντας και Μιτσερού, ενέκρινε χθες η Περιβαλλοντική Αρχή με την έκδοση θετικής γνωμοδότησης. Τα 10 φωτοβολταϊκά πάρκα έρχονται να προστεθούν στα άλλα 4 δυναμικότητας 16 MW που έχουν πλήρως αδειοδοτηθεί και ανήκουν στην κοινοπραξία. Για τα 4 φωτοβολταϊκά πάρκα, (δυναμικότητας 5 MW, 5MW, 3MW, 3MW, αντίστοιχα), συνολικής δυναμικότητας 16MW, εκδόθηκε θετική γνωμοδότηση την 1/11/2019. Δεν επηρεάζεται η περιοχή Νatura 2000.
Μετά και τη γνωμοδότηση της Περιβαλλοντικής Αρχής θα ανεγερθούν συνολικά 14 φωτοβολταϊκά πάρκα η συνολικής ισχύς των οποίων φτάνει στα 84 MW. Τα έργα μπορεί να ανήκουν στην κοινοπραξία, αλλά έχει συμφωνηθεί να αναπτυχθούν ξεχωριστά και επομένως ΑΗΚ και ΙΑΚ θα αναπτύξουν στην περιοχή από 7 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύς 42MW, η κάθε εταιρεία ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι ΑΗΚ έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για τα 8MW στην περιοχή.
Η ΑΗΚ κατέχει σχετικές άδειες κατασκευής ΑΠΕ από την ΡΑΕΚ ύψους 60MW. Σημειώνεται ότι λειτουργεί ήδη το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο της Κύπρου, στην περιοχή Τσερίου ισχύος 3MW από το 2014, ενώ μέχρι το τέλος του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι Λεμεσού συνολικής ισχύος 12 MW. Στο πλαίσιο της κοινοπραξίας με την Ιερά Αρχιεπισκοπή θα υλοποιήσει φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή Αχερά επιπλέον 42 MW. Η ΑΗΚ έχει ακόμα ένα αδειοδοτημένο έργο ισχύς 5MW το οποίο είναι μη υλοποιήσιμο.
Επομένως, το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία 14 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 84MW, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα πάρκα που θα συνδέονται με το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης σε διαφορετικά σημεία. Επίσης στον σχεδιασμό του έργου συμπεριλαμβάνεται ένας υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023 και να διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα του 2025. Το συνολικό κόστος της όλης ανάπτυξης εκτιμάται στα €70 εκατ. Για τον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη από την ΑΗΚ για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 8MW εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα €6 εκατ.
Το προτεινόμενο έργο των 68MW χωροθετείται σε συνολική έκταση 1.951,000 m2, τα οποία εμπίπτουν 50% σε Κτηνοτροφική ζώνη Δ1, 12% σε Ζώνη Προστασίας Ζ1 και 38% σε Ζώνη Υπαίθρου Γ3. Τα τεμάχια περιλαμβάνουν μέρος αργακιού με καλαμιώνα, ελαιόδεντρα, ευκάλυπτους, πιστακιές και χαρουπόδεντρα ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους καλλιεργείται με σιτηρά. Στα πλαίσια κατασκευής του έργου αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα ή έμμεσα 200-300 ευκάλυπτοι, 15- 20 χαρουπιές, 10-15 ελιές και 15-20 πιστακιές.
Από τα προτεινόμενα τεμάχια διέρχεται ο ποταμός «Κορύβας», ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του ποταμού Σερράχη, και ως εκ τούτου εκπονήθηκε και υδρολογική μελέτη. Επίσης, ένα Τεχνητό Αποστραγγιστικό Κανάλι διαπερνά το κεντρικό μέρος των τεμαχίων ανάπτυξης, και καταλήγει στο νοτιότερο άκρο της περιοχής χώρου ανάπτυξης σε χώρο συσσώρευσης υδάτων, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί ως εποχικός υδροβιότοπος. Σε απόσταση 560m νότια του έργου εντοπίζεται ο υδατοφράκτης Αχεράς (Αγροκηπιάς). Το μέσο υψόμετρο της εν λόγω περιοχής είναι 288 m και το ανάγλυφο χαρακτηρίζεται ομαλό με μηδενικές κλίσεις.
Το προτεινόμενο έργο βρίσκεται σε απόσταση 2,2 Km περίπου βόρεια, της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Μενοίκου και 2 Km περίπου ανατολικά της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Αγ. Ιωάννη Μαλούντας. Η πλησιέστερη οικία που εντοπίστηκε εκτός του χώρου ανάπτυξης βρίσκεται σε απόσταση 2,2 km περίπου, στα ανατολικά του χώρου ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, σε τεμάχιο που περικλείεται από τον χώρο ανάπτυξης εντοπίστηκε περίκλειστη αγροτική κατοικία. Η πρόσβαση στον χώρο θα παρέχεται από δρόμο Αγίου Ιωάννη-Κάτω Μονής (Ε929), ενώ ήδη υπάρχει αδειοδοτημένος δημόσιος όπως και ιδιωτικός δρόμος, που συνδέονται με τον εν λόγω δρόμο.
Τόσο η προτεινόμενη περιοχή ανάπτυξης όσο και τα τεμάχια περιμετρικά αυτής, προς όλες τις κατευθύνσεις, χαρακτηρίζονται από γεωργική χρήση με καλλιέργεια δημητριακών (κυρίως κριθάρι). Επιπρόσθετα, υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες εκτείνονται βόρεια της εν λόγω περιοχής ανάπτυξης.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Έργα ΑΠΕ που δεν έγιναν ποτέ
Την τελευταία εικοσαετία χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕΚ δεκάδες άδειες κατασκευής έργων ΑΠΕ όπου στην συνέχεια είτε ανακλήθηκαν, είτε απορρίφθηκαν. Έργα που αν προχωρούσε η λειτουργία τους η συνολική εγκατεστημένη ισχύς τους θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 300 MW. Έργα που θα κάλυπταν τις ανάγκες χιλιάδων νοικοκυριών με ενέργεια μηδενικών ρύπων. Έργα που εμποδίστηκαν και δεν αναπτύχθηκαν ποτέ για να συνεχίζονται απρόσκοπτα οι επενδύσεις στην ενέργεια στα υγρά καύσιμα. Έργα που για λάθη δεν έγιναν και την πληρώνει σήμερα ο φορολογούμενος πολίτης. Ο πολίτης που αναγκάζεται να κάνει επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στο σπίτι του, αφού κάποιοι αμέλησαν τα προηγούμενα χρόνια για τα δικά τους συμφέροντα να του προσφέρουν φθηνή ενέργεια.
Πηγη:Φilenews