Thursday 02/12/2021
Κωστρίκης: Πιθανότατα να πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα
Είναι το πρώτο στέλεχος που ξεφεύγει τόσο πολύ γενετικά
Την άποψη ότι πρέπει να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη εξέφρασε ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης.
Την ίδια ώρα, εξήγησε πως είναι θέμα χρόνου για να εντοπιστεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Κύπρο και είναι κάτι που ελέγχεται συνεχώς από το πρόγραμμα επιτακτικής επιτήρησης μεταλλαγμένων στελεχών.
Ερωτηθείς αν πρέπει να χορηγηθεί η 3η δόση εφόσον δεν γνωρίζουμε αν παρέχουν προστασία τα εμβόλια από το νέο στέλεχος, τόνισε πως ο εμβολιασμός είναι ένα από τα όπλα που έχουμε και με τα σημερινά δεδομένα επαναφέρει την αντίσταση.
«Η προστασία των εμβολιασμένων θα πέσει με αυτό το νέο στέλεχος. Η ανοσία που έχουμε αποκτήσει θα πέσει, ωστόσο δεν θα χαθεί. Είναι ένας λόγος ακόμη για να εμβολιαστεί ο κόσμος με την 3η δόση και όσοι δεν εμβολιαστεί να πάνε», σημείωσε ο Δρ. Κωστρίκης.
Ταυτόχρονα, είπε πως η χώρα μας θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια με αυτό το στέλεχος και πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι.
Πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον
Ο Δρ. Κωστρίκης είπε πως πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος, κάτι που φαίνεται από τις ιατρικές και επιστημονικές ενδείξεις.
«Πήρε τρεις μήνες στη μετάλλαξη Δέλτα να επικρατήσει στην περιοχή, ενώ στη μετάλλαξη Όμικρον πήρε μόλις δύο εβδομάδες, γεγονός που δείχνει ότι είναι πιο μεταδοτικό», σημείωσε ο Δρ. Κωστρίκης.
Την ίδια ώρα, εξήγησε πως είναι δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος, ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσει αυτή την εβδομάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας.
«Υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση του στελέχους στην πρωτεΐνη ακίδα σε περιοχές που έχουν να κάνουν με την αντίσταση των εμβολίων. Αναμένεται ότι αυτό το στέλεχος θα αποδρά κατά πολύ από το ανοσοποιητικό σύστημα των τωρινών εμβολίων. Γίνονται πειράματα από τις κατασκευάστριες εταιρειών των εμβολίων για να εξετάσουν να τα ανακατασκευάσουν για να εμπεριέχουν το νέο στέλεχος», σημείωσε ο Δρ. Κωστρίκης.
Όσον αφορά τη παθογένεια του ιού, ανέφερε πως δεν γνωρίζουν αν θα αρρωστήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό αυτοί που θα νοσήσουν, παρόλα αυτά, φαίνεται από μια μικρή αναφορά ενός κλινικού γιατρού στη Νότια Αφρική ότι όσοι νόσησαν παρουσίασαν σχετικά ήπια τα συμπτώματα.
«Είναι το πρώτο στέλεχος που ξεφεύγει τόσο πολύ γενετικά»
«Είναι το πρώτο στέλεχος που ξεφεύγει τόσο πολύ γενετικά από αυτά που ξέρουμε μέχρι σήμερα. Μπορεί να αλλάξουμε την επιστημονική φιλοσοφία ότι μπορούμε να συγκρατήσουμε αυτή την επιδημία με εμβόλια. Πιθανότατά να μας ξεφύγει και να είναι πολύ δύσκολο να το κρατήσουμε», υπογράμμισε ο Δρ. Κωστρίκης.
Σχετικά με την προέλευση του στελέχους, είπε πως πιθανότατα να δημιουργήθηκε σε ανοσοκατασταλμένο ασθενή με AIDS, όπου είχε την ευκαιρία να μεταλλαχθεί γενετικά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγη:ANT1