Monday 14/02/2022
Νεκροταφείο το υπόγειο του νοσοκομείου Λευκωσίας
Τι συμβαίνει στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου;
Οι φωτογραφίες από το υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας περιλαμβάνουν απ’ όλα. Από ραφιέρες μέχρι και εξειδικευμένα μηχανήματα. Από τρόλεϊ μέχρι και καρέκλες. Από φωτοτυπικά μέχρι κα αναλώσιμα ακτινολογικού εργαστηρίου. Ψυγεία μικρά και μεγάλα, χάρτινα και πλαστικά κιβώτια, σταντ για ορούς, πάγκοι, κρεβάτια, «παμπάλαιες» και πιο σύγχρονες οθόνες, βαλίτσες, μέχρι και μια καρότσα και άλλος άγνωστος για τους πολλούς εξοπλισμός.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου; Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μας παραπέμπει στο Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών (ΗΜΥ), του οποίου ο διευθυντής Μάρκος Μάρκου αναφέρει, ότι στο υπόγειο του νοσοκομείου λειτουργεί εργαστήριο του Τμήματος. Όπως εξηγεί ο κ. Μάρκου, στο εργαστήριο του Τμήματος συνήθως φυλάσσονται μηχανήματα (και γενικά εξοπλισμός του Γενικού Νοσοκομείου) τα οποία υπέστησαν βλάβη και θα προωθηθούν για επιδιόρθωση, στο βαθμό που μπορούν να επιδιορθωθούν ή αν η κατάσταση τους είναι τέτοια που δεν επιδέχονται επιδιόρθωσης, μπορεί να αφαιρεθούν από αυτά εξαρτήματα για να επιδιορθωθούν άλλα μηχανήματα του ιδίου τύπου.
Αν κριθεί ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ούτε ως μηχανήματα ούτε και μεμονωμένα τα εξαρτήματα τους, τότε δρομολογούνται οι διαδικασίες πώλησης τους σε πλειστηριασμό ή και καταστροφής τους. Προτού διατεθούν ή καταστραφούν στα μηχανήματα μεταφέρονται στις κρατικές αποθήκες.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, με βάση τους κανονισμούς δεν αποφασίζει οποιοσδήποτε να καταστρέψει ή να διαθέσει οτιδήποτε του οποίου η αξία, όταν αγοράστηκε, υπερέβαινε τα €200.
Με βάση τη νομοθεσία, τα μηχανήματα αυτά πρέπει να αξιολογηθούν και να κριθούν ως ακατάλληλα και ακολούθως το θέμα χειρίζεται η αρμόδια επιτροπή που έχει την ευθύνη να αποφασίσει ότι πρέπει να καταστραφούν και από εκεί και πέρα, είτε μεταφέρονται σε εγκαταστάσεις των κρατικών αποθηκών, είτε φυλάσσονται σε άλλο χώρο για να επιθεωρηθούν σε περίπτωση κατά την οποίαν προορίζονται για διάθεση σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, μέσω δημοπρασίας.
Αν, όμως κριθεί, ότι δεν είναι σε κατάσταση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θα διατεθούν για παλιοσίδερα, ακολουθείται άλλη διαδικασία.
Προορίζονταν για στρατιωτικό Νοσοκομείο
Όσο για το υπόγειο του νέου Γενικού Νοσοκομείου, είχαν γίνει σκέψεις να διαμορφωθεί σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κάτι το οποίο δεν υλοποιήθηκε στην πορεία. Υπενθυμίζεται, πως σχετικά πρόσφατα όταν κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία νέας εντατικής μονάδας για αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Γενικός Ελεγκτής είχε εισηγηθεί ότι αυτή θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο υπόγειο του Γενικού Νοσοκομείου.
Στις 10/6/2020, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ με επιστολή του, μεταξύ άλλων ενημέρωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία, ότι:
Ο υφιστάμενος κενός υπόγειος χώρος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προοριζόταν για τη δημιουργία Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο έργο δεν υλοποιήθηκε, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο, σε μέρος του εν λόγω χώρου κατασκευάστηκαν τα εξωτερικά ιατρεία της ογκολογικής κλινικής, αποθήκες υλικών και αρχείο φακέλων ασθενών. Ο εναπομένων ενιαίος χώρος εμβαδού περίπου 390 τ.μ. δεν κρίθηκε κατάλληλος για δημιουργία της νέας ΜΕΘ, το εμβαδόν της οποίας ανέρχεται σε 650 τ.μ.
«Πρώτες βοήθειες» στον εξοπλισμό
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΗΜΥ, πέραν των δέκα υπαλλήλων του Τμήματος εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας προσφέροντας τις «πρώτες βοήθειες» στον νοσοκομειακό και άλλο εξοπλισμό. Αν ο εξοπλισμός είναι σύγχρονος και χρήζει εξειδικευμένης επιθεώρησης ή και επιδιόρθωσης, τότε καλούνται οι αντιπρόσωποι των προμηθευτριών εταιρειών για να επιληφθούν.
Ο κ. Μάρκου υποδεικνύει, πως αν δεν υπήρχαν στο νοσοκομείο οι υπάλληλοι του Τμήματος θα προέκυπταν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του (σε σχέση με τα ηλεκτρομηχανολογικά) και το κόστος της ομαλής λειτουργίας θα ήταν πολύ ψηλότερο. Ακόμη και εκεί που οι επιδιορθώσεις δεν εκτελούνται από τους ανθρώπους των Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, αλλά από προμηθευτές, οι άνθρωποι του Τμήματος ελέγχουν αν όντως χάλασαν εξαρτήματα, ποια είναι αυτά και βεβαιώνονται ότι αυτά αντικαταστάθηκαν.
Ο διευθυντής του Τμήματος εξηγεί, επίσης, πως επειδή κάποια εξαρτήματα κοστίζουν ακριβά, το Τμήμα διενεργεί έρευνα μέσω του διαδικτύου για να διαπιστώσει κατά πόσο η αξία τους είναι αυτή που ζητά ο προμηθευτής.
Ο κ. Μάρκου ανέφερε, πως επιτόπου (στο νοσοκομείο) υπάρχουν υπάλληλοι του Τμήματος οι οποίοι εργοδοτούνται περίπου 30 χρόνια οπόταν απέκτησαν κάποιας μορφής εξειδίκευση και μπορούν να εκτελέσουν αρκετές εργασίες συντήρησης/ επιδιόρθωσης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάρκου αναφέρει, πως πέραν του εξοπλισμού που συντηρεί το Τμήμα, διαχειρίζεται 400-500 συμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου. Αυτές αφορούν όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό από την τελευταία πρίζα μέχρι και το πιο εξειδικευμένο ιατρικό μηχάνημα, αλλά και τα υδραυλικά και τις αποχετεύσεις, αποστειρώσεις, χειρουργεία (κρεβάτια και άλλος εξοπλισμός).
Πηγη:Φilenews