θεωρούν φυσιολογική τη βία λόγω βιντεοπαιχνιδιών
Tuesday 08/12/2020

θεωρούν φυσιολογική τη βία λόγω βιντεοπαιχνιδιών

Το περιστατικό προκάλεσε συζητήσεις και προβληματισμό για τη συμπεριφορά των μαθητών

Συγκλονισμό δημιούργησε στην κοινωνία η χθεσινή απόπειρα φόνουπου διαπράχθηκε σε ιδιωτικό σχολείο της Λεμεσού εναντίον μαθητή από ανήλικους, με αφορμή την αντιπαράθεσή τους, γύρω από διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια. Το περιστατικό προκάλεσε συζητήσεις και προβληματισμό για τη συμπεριφορά των μαθητών, αλλά και ερωτηματικά για τον βαθμό επίδρασης, που διαδραμάτισε στην ψυχολογία και κατ΄επέκταση στη συμπεριφορά τους, η ενασχόλησή τους με τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία περιέχουν βίαιο περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, συνομιλήσαμε με τον κλινικό παιδοψυχολόγο, Δρ Μάριο Κωνσταντίνου, προκειμένου να τύχουμε της κατάλληλης διαφώτισης γύρω από το ζήτημα. Όπως διευκρίνισε, καταρχάς, ο παιδοψυχολόγος, πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς από τα παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι κάποια παιδιά είναι πιο επιρρεπή στη βία και ως εκ τούτου δεν είναι σωστό να γενικοποιούμε το περιστατικό.

Ερωτηθείς, αν τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία περιέχουν σκηνές βίας επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών, ο Δρ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι κάποια παιδιά, λόγω της συστηματικής ενασχόλησής τους με τέτοιου είδους παιχνίδια, τείνουν να θεωρούν ότι η βία αποτελεί μια φυσιολογική, συνηθισμένη συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους, δηλαδή η βία τείνει να αποκτά τον χαρακτήρα προτύπου συμπεριφοράς στη ζωή τους.

Ο γιατρός εξήγησε ότι, όπως ένα παιδί, το οποίο γίνεται θύμα επιθετικής συμπεριφοράς από το οικείο του περιβάλλον, τείνει να θεωρεί ως «φυσιολογική» αυτή τη συμπεριφορά, έτσι και αυτό που παρακολουθεί επανειλημμένα εικόνες βίας, τείνει να τις θεωρεί ως νόρμα.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι οι γονείς πρέπει να επιβλέπουν τι παρακολουθεί το παιδί τους στο διαδίκτυο και να έχουν πλήρη εικόνα, ενώ εάν διαπιστώσουν ότι τα παιδιά παρακολουθούν/ασχολούνται με υλικό βίαιου περιεχομένου, πρεπει να το περιορίζουν.

Ειδικότερα ανέφερε ότι για τους ανήλικους, κάτω των 12 ετών, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη των γνωστικών ικανότητών τους, χρειάζεται περισσότερη προσοχή, ενώ σε παιδιά άνω των 16 ετών μπορούν να δοθούν κάποιες περισσότερες ελευθερίες.

Ο παιδοψυχολόγος τόνισε καταλητικά ότι οι γονείς πρέπει να παρατηρούν τη συμπεριφορά των παιδιών τους και να εντοπίζουν τα οποιαδήποτε σημάδια αλλαγής στη συμπεριφορά τους, προκειμένου να τους παρέχουν έγκαιρα στήριξη, εφόσον χρειαστεί, για οποιονδήπoτε λόγο.