Όριο 20km σε πολυσύχναστους δρόμους
Saturday 27/03/2021

Όριο 20km σε πολυσύχναστους δρόμους

σε Λεμεσό και Λευκωσία

Τομές στα όρια ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους και ευαίσθητες περιοχές όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση πεζών και ποδηλατιστών βάζει το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021 -2030 που βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Δημοσίων Έργων. To Σχέδιο προνοεί μείωση του ορίου ταχύτητας  στα 20 ΧΑΩ ή/ και 30 ΧΑΩ (Χιλιόμετρα ανά ώρα) σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια αύξησης των προσφερόμενων επιπέδων οδικής ασφάλειας  του οδικού δικτύου, μέχρι τώρα έχουν εφαρμοστεί, σε παγκύπριο επίπεδο, μέτρα  κυκλοφοριακής ύφεσης σε οδούς ή τμήματα οδών με κύριο στόχο τη μείωση των ταχυτήτων σε  30 ΧΑΩ ή/ και 20 ΧΑΩ. Η εν λόγω πρωτοβουλία για την εφαρμογή περιοχών (ζωνών) με  καθολικό όριο ταχύτητας 20 ΧΑΩ ή/ και 30 ΧΑΩ επεκτείνει την παρούσα πρακτική, καθώς  περιλαμβάνει την εισαγωγή ορίων ταχυτήτων 20 ΧΑΩ ή 30 ΧΑΩ σε οριοθετημένες περιοχές (δίκτυο οδών).  

Οι περιοχές

  • Στη Λευκωσία περιοχές της  Αγλαντζιάς και η εντός των τειχών πόλη.
  • Οδοί στο Δήμο Λεμεσού, και περιοχές της Μέσα Γειτονιάς.
  • Δρόμοι στη Λάρνακα που δεν καθορίστηκαν ακόμα.

Σημειώνεται ότι τέθηκαν σε ισχύ τα εν λόγω όρια ταχύτητας στην εμπορική οδό Στασικράτους και την οδό Αγκύρας στην παλιά Λεμεσό.  Οι δρόμοι και οι περιοχές συνολικά ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» τελεσίδικα.

Πολλοί θα διερωτηθούν ποια είναι η διαφορά των 20 ΧΑΩ και των 30 ΧΑΩ. Πηγές του Τμήματος Δημοσίων Έργων ανέφεραν στην Offsite ότι «το όριο για τη «ζώνη 20 ΧΑΩ» πρόκειται να εφαρμοστεί σε περιοχές όπου το οδικό δίκτυο επιτρέπει την κοινή χρήση οδοστρώματος (shared space) για την ασφαλή διακίνηση πεζών και  οχημάτων». Το όριο των  30 ΧΑΩ θα χρησιμοποιείται σε «καθαρούς» δρόμους.

Το μέτρο  αυτό θεωρείται αναγκαίο λόγω και του αυξημένου ποσοστού θανάσιμων οδικών συγκρούσεων  στις αστικές περιοχές του τόπου μας που, σε σχέση με το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, αυτό ανέρχεται στο 70%. 

 

Πηγη:offsite