Tuesday 01/12/2020
Πολύ δύσκολος ο στόχος των Χριστουγεννιάτικων χαλαρώσεων
Τι λένε οι επιδημιολόγοι
Σε νέα καθημερινότητα και τουλάχιστον μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου βρίσκεται από σήμερα η Κύπρος, υπό καθεστώς πολύ αυστηρών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Ποιοί είναι όμως οι παράγοντες που θα οδηγήσουν στις επιπλέον χαλαρώσεις όπως αυτές εξαγγέλθηκαν από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά; Πρώτο και βασικό η μείωση της μετάδοσης, να περιοριστεί δηλαδή ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων, η προστασία των κλειστών δομών όπως οι οίκοι ευγηρίας και φυσικά να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και να αυξηθεί ο αριθμός των εξιτηρίων.
«Θέλουμε να δούμε τις νοσηλείες να μειώνονται και φυσικά κοιτάμε τον αριθμό στις ΜΕΘ. Πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός. Αν η εικόνα δεν είναι καλή δεν μπορείς να πας σε χαλαρώσεις. Ζούμε σε πανδημία. Να το συνειδητοποιήσουμε όλοι παρά τις φωνές, δεν είναι έτσι, δεν είναι μια απλή γρίπη είναι σοβαρή κατάσταση. Προς το παρόν βαδίζουμε καλά δεν έχουμε καθολικό απαγορευτικό», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Γιώργος Νικολόπουλος.
«Εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω αριθμούς γύρω στο 100 και κάτω ακόμα πολύ πιο κάτω από το 100, διότι αντιλαμβάνεστε αν χαλαρώσουν τα μέτρα και έχουμε σημαντική μετάδοση του ιού στην κοινότητα, λόγω των Χριστουγέννων και του γεγονότος ότι ο κόσμος θα συνευρεθεί, θα συνφάγει και ούτω καθεξής, η πιθανότητα μετάδοσης και ειδικά στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον θα είναι σημαντική και θα το δούμε την τρίτη εβδομάδα του Γενάρη», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.
Οι ειδικοί πάντως δεν χαϊδεύουν τα αυτιά και είναι ιδιαίτερα ρεαλιστές. Το εγχείρημα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου είναι πολύ δύσκολο, αλλά όχι αναπόφευκτο. Μόνα όπλα για επίτευξη του στόχου, η τήρηση των πρωτοκόλλων και η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.
ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Τα νέα μέτρα όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσαν αντιδράσεις με το αρμόδιο υπουργείο να απαντά σήμερα σε καίρια ερωτήματα.
Πρώτο και βασικό ερώτημα με ποιό σκεπτικό πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις για τα μέτρα. Όπως αναφέρεται, λήφθηκαν υπόψη ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες και η καθημερινότητα των πολιτών να συνεχίσει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. Στόχος, η μείωση των επαφών, των μετακινήσεων και της κινητικότητας του κοινού για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.
ΤΑ 5 ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Ε: Με ποιο σκεπτικό πάρθηκαν οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα;
Α: -Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες
-Η καθημερινότητα να συνεχίσει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις
-Να μειωθούν οι επαφές και η κινητικότητα του κοινού
Ε: Γιατί 75 άτομα σε εκκλησίες;
Α: Είναι το ανώτατο όριο που ισχύει και σε χώρους εστίασης,συνέδρια κ.ά
Οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι/ Οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκα
Ισχύει το μέτρο 1 άτομο ανά 3 τ.μ πχ: Ιερός ναός με 150 τ.μ: 50 άτομα
Ε: Γιατί τότε μόνο 10 άτομα σε γάμους ή βαφτίσεις;
Α: Αυτό ισχύει σε όλες τις κοινωνικές συναθροίσεις
Συναισθηματική φόρτιση και κοινωνική δραστηριοποίηση-Αυξημένος κίνδυνος μεταδοτικότητας
Εντοπίστηκαν μετά από ιχνηλάτηση, συρροές κρουσμάτων
Ε: Γιατί αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα γυμναστήρια και οι χώροι εστίασης κλείνουν από τις 19:00;
Α: ECDC: Αυξημένος κίνδυνος μεταδοτικότητας στα γυμναστήρια
Οι αθλούμενοι αναπόφευκτα δεν μπορούν να φοράνε μάσκα- Υψηλός κίνδυνος μετάδοσης
Χώροι εστίασης: Αλυσίδες κρουσμάτων- εξαιρετικά δύσκολη η ιχνηλάτηση
Κλείσιμο στις 19:00 - Περιορισμός κινητικότητας και συγχρωτισμού
Πέμπτο και τελευταίο ερώτημα.
Ε: Γιατί τα σχολεία παραμένουν ανοικτά και αναστέλλονται οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών;
Α: Εντός των σχολικών μονάδων η κατάσταση είναι ελεγχόμενη- Εντοπισμός κρούσματος, πιο εύκολη η ιχνηλάτηση, τα παιδιά σταθερά στις τάξεις τους (bubbles)
Εξωσχολικές δραστηριότητες: Πολλά παιδιά, διαφορετικά σχολεία - Εντοπισμός κρούσματος διασπορά του ιού σε πολλές σχολικές μονάδες και δύσκολη η ιχνηλάτηση