Wednesday 06/10/2021
Προβλέψεις για ενίσχυση τής τιμής σε σιτάρι, βοοειδή, ζάχαρη
Παραμένουν οι πιέσεις στα τρόφιμα
Σε ένα περιβάλλον πιέσεων στις τιμές λόγω της ενέργειας, και ο τομέας των τροφίμων και των αγροτικών προϊόντων εξακολουθεί να παραμένει σε τροχιά ανοδικών πιέσεων, όπως προκύπτει από το «Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων» της Τράπεζας Πειραιώς για τον Σεπτέμβριο.
Στο δελτίο μεταφέρεται η εκτίμηση του Τμήματος Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) ότι ο αυξημένος κίνδυνος έλλειψης τροφίμων, λόγω κλιματικής αλλαγής, με παράλληλη μείωση των στρεμματικών αποδόσεων μέχρι και 30%, καθώς και οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανόν να ενισχύσουν περαιτέρω τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ενίσχυση της τιμής σε σιτάρι, βοοειδή και ζάχαρη, εν αντιθέσει με το καλαμπόκι, τη σόγια και το ρύζι. Ενώ για το βαμβάκι, η τιμή του θα μπορούσε να ενδυναμωθεί περαιτέρω στη βάση των χαμηλών αποθεμάτων, ωστόσο η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα συνεχίζει να αποτελεί αρνητικό παράγοντα της ανόδου του.
Παρότι ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,27%), ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων υποχώρησε (-7,32%) σε μηνιαίο επίπεδο. Ως πιθανή αιτία καταγράφονται οι υπερβολικές προσδοκίες προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο κοντινής έναρξης του περιορισμού των αγορών χρεογράφων από τη Fed πιθανά να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο, θέτοντας σε πτωτική πίεση τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Σιτάρι
Οι παγκόσμιες προοπτικές για την παραγωγή σιταριού το 2021/22, (έκθεση USDA) αναθεωρήθηκαν ανοδικά, σε 780,3 εκατ. τόνους (+3,4 εκατ. τόνους), προερχόμενη από αύξηση παραγωγής σε Αυστραλία, Ινδία και Κίνα, με την παραγωγή σίτου στις ΗΠΑ να εξακολουθεί να εκτιμάται σε 46,2 εκατ. τόνους.
Η παγκόσμια πρόβλεψη κατανάλωσης σίτου για το 2021/22 αναμένεται στα 786,9 εκατ. τόνους (+3,0 εκατ. τόνους), λόγω της ανοδικής αναθεώρησης στις ζωοτροφών (+1,8 εκατ. τόνους), με την τιμή του να παραμένει σχετικά ανταγωνιστική σε σχέση με το καλαμπόκι και τη σόγια. Το παγκόσμιο εμπόριο σίτου προβλέπεται σε 199,7 εκατ. τόνους (+1,5 εκατ. τόνους), προερχόμενο από την Αυστραλία και την Ινδία, λόγω αύξησης της παραγωγής σίτου, με τις εισαγωγές να διατηρούνται αμετάβλητες. Τα παγκόσμια αποθέματα αναθεωρούνται ανοδικά σε 283,2 εκατ. τόνους (+4,2 εκατ. τόνους) για το 2021/22, με την Ινδία, την ΕΕ και τον Καναδά να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης. Σύμφωνα με την αγορά, η πρόσφατη πτώση της τιμής του πιθανολογείται σε αποκόμιση κερδών, ύστερα από την άνοδό του. Καθώς, όμως, οι παγκόσμιες προμήθειες σίτου υψηλής ποιότητας παρουσιάζουν έλλειψη, λόγω προγενέστερης ξηρασίας σε ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσία και με τις νέες δυσμενείς καιρικές συνθήκες να βρίσκονται στο επίκεντρο (επέλαση τυφώνα Nikolas), η τιμή του σιταριού θα μπορούσε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα.
Ζάχαρη
Η παραγωγή ζάχαρης από τις ΗΠΑ, για το 2021/22, προβλέπεται σε 9,162 εκατ. τόνους, με μια σημαντική αναθεώρηση της παραγωγής από ζαχαρότευτλα (5,202 εκατ. τόνους), ενώ οι εκτιμήσεις για την παραγωγή ζαχαροκάλαμου προβλέπονται χαμηλότερες (3,960 εκατ. τόνους). Οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ των εισαγωγών ενισχύθηκαν ελαφρώς. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και τις εκτιμήσεις της αγοράς για διεύρυνση του πιθανού ελλείμματος (η κλιματική αλλαγή δύναται να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή σε χώρες, όπως ΗΠΑ, Βραζιλία), οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική κίνηση στην τιμή της ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, χωρίς, όμως, να αποκλείουν την εμφάνιση πτωτικών πιέσεων λόγω αποκόμισης κερδών.
Καλαμπόκι
Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού για το 2021/22, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αναθεωρήθηκε ανοδικά σε 1.197,7 εκατ. τόνους (+11,7 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη), προερχόμενη κυρίως από αύξηση της παραγωγής σε Κίνα και Αργεντινή. Λόγοι της αναθεώρησης αποτέλεσαν οι βελτιωμένες καιρικές συνθήκες και οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στις εν λόγω περιοχές, ενισχύοντας, παράλληλα, τις στρεμματικές αποδόσεις, ενώ αναμένεται να ενθαρρύνουν επιπλέον τη σπορά καλαμποκιού. Η παγκόσμια χρήση καλαμποκιού σε τρόφιμα, σπόρους και βιομηχανική χρήση αναμένεται να μειωθεί για το 2021/22 κατά 1,0 εκατ. τόνους και 3 εκατ. τόνους αντίστοιχα.
Η αγορά εκτιμά ότι η εκτιμώμενη μεγαλύτερη παραγωγή και η ενίσχυση των αποθεμάτων πιθανόν να ασκήσουν πτωτική πίεση στην τιμή του καλαμποκιού μεσοπρόθεσμα, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης μηνός Δεκεμβρίου, με σημαντική υποχώρηση των τιμών τους. Παράλληλα, η προσοχή της αγοράς έχει στραφεί και στη ζήτηση, καθώς τα συγκρατημένα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας εγείρουν προβληματισμό και ανησυχία.
Σόγια
Οι παγκόσμιες προβλέψεις για τη σόγια το 2021/22, σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, παρέμειναν στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Αν και η αγορά φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα, οδηγώντας πολλούς διαχειριστές σε μείωση των καθαρών θέσεών τους, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στην πρόσφατη πτώση της τιμής της, τα στοιχεία (μειωμένη παραγωγή, αποθέματα) εξακολουθούν να αποτελούν ανοδικούς καταλύτες της τιμής της.
Ακατέργαστο ρύζι
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού, για το 2021/22, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του USDA, προβλέπεται σε 507,9 εκατ. τόνους (+0,5 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη Αυγούστου και +1,7 εκατ. τόνους σε σχέση με το 2020/21), με την παραγωγή ρυζιού να ενισχύεται για Ινδία, Παναμά, Σενεγάλη και Νότια Κορέα. Η παγκόσμια κατανάλωση για το 2021/22 αναμένεται μειωμένη κατά 2,2 εκατ. τόνους, σε 512,1 εκατ. τόνους, προερχόμενη από πτωτική αναθεώρηση στην Ινδία. Τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπονται σε 181,8 εκατ. τόνους (+11,7 εκατ. τόνους), με τα αποθέματα της Ινδίας να αναθεωρούνται ανοδικά εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών ρυζιού από τη χώρα, λόγω της πανδημίας, καθώς και της εγχώριας αποθήκευσής του. Το παγκόσμιο εμπόριο για το 2021/22 αναμένεται να ανέλθει σε 48,5 εκατ. τόνους (+0,9 εκατ. τόνους). Με βάση τα παραπάνω και τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι διεθνείς τιμές ρυζιού αναμένεται να μειωθούν εξαιτίας των εκτιμώμενων υψηλών αποθεμάτων και της προβλεπόμενης αυξημένης παραγωγής.
Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ