Πως να προστατεύσετε τα αυγά θαλάσσιων χελώνων

Πως να προστατεύσετε τα αυγά θαλάσσιων χελώνων

H περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο άρχισε και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών πολλοί από εμάς περνάμε αρκετό χρόνο στην παραλία. Οπότε σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τα αυγά θαλάσσιων χελωνών και τις φωλιές τους αν είμαστε τυχεροί και μια θαλάσσια χελώνα ωοτοκεί στην παραλία που έχουμε επισκεφτεί.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενημέρωσε το κοινό πως έχει αρχίσει η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κύπρο αφού διαρκεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου οπότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για αυγά και φωλιές χελωνών.

Η προστασία των θαλάσσιων χελωνών είναι επιτακτική ανάγκη μιας και μόνο 1 με 2 στα χίλια από τα χελωνάκια που θα εκκολαφτούν θα επιζήσουν για να επιστρέψουν πίσω στην παραλία που γεννήθηκαν για να αναπαραχθούν.

Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα (Caretta caretta) (φωτογραφία).

Στις Μεσογειακές παραλίες οι Πράσινες χελώνες γεννούν μόνο στην Κύπρο και την Τουρκία, ενώ η Καρέττα γεννά και στην Ελλάδα και λιγότερο σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της φωλεοποίησης των θαλασσίων χελωνών και ιδιαίτερα της χελώνας Καρέττα. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται από το Τμήμα Αλιείας της Κύπρου και άλλων χωρών. 

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλασσίων Χελωνών στην Κύπρο από το 1978 και το οποίο αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο ως ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα προστασίας βιοποικιλότητας και έχει περιληφθεί και στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 του Natura 2000 Newsletter, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Για την προστασία των φωλιών των χελωνών σε παραλίες που είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή τους ισχύουν κάποια μέτρα:

Εντός της προστατευόμενης περιοχής Λάρας – Τοξεύτρας από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου απαγορεύεται:
- η τοποθέτηση ομπρελών, κρεβατιών, αντίσκηνων, τροχόσπιτων ή/και οποιωνδήποτε άλλων παραπηγμάτων,
- η παραμονή πάνω στην παραλία και την παραλιακή περιοχή κατά τη νύχτα, αρχίζοντας μια ώρα πριν από τη δύση του ήλιου,
- το ψάρεμα με οποιονδήποτε τρόπο (δίκτυα, ψαροτούφεκο κ.λπ. εκτός με το καλάμι από ακτή).

Για όλη τη διάρκεια του χρόνο απαγορεύεται:
- η οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος πάνω στις παραλίες
- το μάζεμα καβουριών από την παραλία τα οποία είναι προστατευόμενο είδος σε όλη την Κύπρο
- η ρύπανση (πέταγμα σκουπιδιών)
- το άναμμα φωτιάς (με κάρβουνα, κτλ).

Όσοι επισκέπτονται την περιοχή της Λάρας – Τοξεύτρας, αλλά και τις υπόλοιπες παραλίες στις οποίες παρουσιάζεται φωλεοποίηση των θαλασσίων χελωνών, όπως οι παραλίες στην περιοχή Πόλις-Γιαλιά του δικτύου Ν2000, προτρέπονται όπως ακολουθούν τα υφιστάμενα μονοπάτια και σκαλιά για να μην καταστρέφεται η βλάστηση στους αμμόλοφους. Επιπρόσθετα, όσοι σκάψουν στην άμμο παρακαλούνται όπως ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο μέρος προτού αποχωρήσουν από την παραλία, για αποφυγή δημιουργίας παγίδων για τα χελωνάκια που ξεκινούν για το μεγάλο τους ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα. 

Σημειώνεται πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους στην Κύπρο προστατεύονται, από το 1971 από τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς 1990 (Reg. No. 273/90) ενώ η προστασία του βιότοπου τους, στη περιοχή Λάρας/Τοξεύτρας εξασφαλίστηκε το 1989, με διαχειριστικά μέτρα σε Κανονισμούς του ιδίου Νόμου.

Για τις πιο πάνω παραβάσεις και τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία, βάσει του περί Αλιείας Νόμου και Κανονισμών, δύναται να επιβληθεί εξώδικη ρύθμιση μέχρι και 8543 ευρώ.

Πηγή: http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/All/78370A4473C1D7E3C225841F00418D92?OpenDocument