Σενάριο για Φυσικό Αέριο στην Κύπρο
Monday 02/05/2022

Σενάριο για Φυσικό Αέριο στην Κύπρο

Έρχονται ανακοινώσεις από την Energean που θα αλλάξουν τα δεδομένα

Σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα καταδείξουν και την πορεία της πρότασης της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Energean προς την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε η χώρα μας να αποκτήσει επιτέλους παροχή φυσικού αερίου και να καταστεί παράλληλα κόμβος εξαγωγών FLNG (εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αέριο στη θάλασσα), αναμένονται τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την ερχόμενη Τρίτη.

Και αυτό γιατί η Energean αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Ισραήλ και συγκεκριμένα στη γεώτρηση «Αθηνά». Σημειώνεται πως η ελληνική εταιρεία έχει ως στόχο της να εντοπίσει 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εξέλιξη που όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν επιβεβαιωθούν οι θετικές πληροφορίες, τότε ανοίγει ο δρόμος για να κτυπήσει την πόρτα της κυπριακής κυβέρνησης, στη βάση επίσημης πρότασης και να έχει ουσιαστικά ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί.

Αναμένουμε την «Αθηνά»

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριμερούς μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε την πρόταση της Energean, όπως παρουσιάστηκε από την ίδια την εταιρεία στη συνάντηση, η οποία αφορά την εγκατάσταση δεξαμενόπλοιου υγροποίησης φυσικού αερίου FLNG στην Κύπρο, ενώ θετική υπήρξε και η αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ.

Ο λόγος για τον οποίο η Energean περιμένει τα αποτελέσματα στη γεώτρηση «Αθηνά» για να προχωρήσει με επίσημη πρόταση προς την Κύπρο, όπως μας ανΈφεραν πηγές της αγοράς, είναι διότι με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η εταιρεία με το κράτος του Ισραήλ, υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του φυσικού της αερίου, ωστόσο με τις νέες συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει, και οι οποίες περιλαμβάνουν και το τεμάχιο «Αθηνά», οι περιορισμοί αυτοί έχουν εξαλειφθεί.

Υπενθυμίζεται πως η ερευνητική γεώτρηση «Αθηνά», που έχει ως στόχο 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (συνολικά, 140 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου), είναι η πρώτη ενός προγράμματος 3+2 γεωτρήσεων, το οποίο είναι το μεγαλύτερο για φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το φυσικό αέριο το οποίο εισάγει το Ισραήλ για τις ανάγκες του από το κοίτασμα του Karish και το οποίο διαχειρίζεται η Energean, περιέχει κάποιες περιοριστικές πρόνοιες σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, η παραγωγή περιοριζόταν για τις ανάγκες (εισαγωγές δηλαδή) του Ισραήλ. Με τις νέες συμφωνίες, οι οποίες περιλαμβάνουν και το κοίτασμα ‘Αθηνά’ θα μπορούν να γίνονται και εξαγωγές. Επομένως, η Energean περιμένει να δει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης γεώτρησης πριν προχωρήσει σε επίσημες κινήσεις προς την κυπριακή κυβέρνηση», ανέφερε στον «Π» πηγή της αγοράς.

Η πρόταση της Energean

Η πρόταση της Energean αφορά τη δημιουργία αγωγού μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων από τα κοιτάσματα της Energean εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, προς την Κύπρο, ο οποίος αγωγός θα διοχετεύει το φυσικό αέριο σε αέρια μορφή.

Στη συνέχεια η εταιρεία Golar LNG θα αναλάβει να προχωρήσει σε εγκατάσταση ενός δεξαμενόπλοιου υγροποίησης αερίου (FLNG) στην Κύπρο, όπου το αέριο που θα φτάνει από τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ υπό αέρια μορφή, θα υγροποιείται και θα φορτώνεται σε πλοία LNG carriers και θα μεταφέρεται προς άλλες κατευθύνσεις.

Είναι, δηλαδή, η ίδια διαδικασία την οποία ακολουθεί η Αίγυπτος στους σταθμούς του Ιτκού και Νταμιέτα, όμως αυτοί οι σταθμοί είναι χερσαίοι σταθμοί υγροποίησης. Η πρόταση της Energean είναι για πλωτό τερματικό υγροποίησης, μικρότερου μεγέθους, αλλά αρκετό για να καλύψει τα κοιτάσματα και τους στόχους της εταιρείας.

Σημειώνεται πως ήδη στην Κύπρο υπάρχουν σχετικές υποδομές (προβλήτα και εγκαταστάσεις αποθηκεύσης αερίου) από τη VTTI στο Βασιλικό, ενώ η μητρική εταιρεία της VTTI, η Vitol (ολλανδικών συμφερόντων), θα συνδράμει στην κατασκευή των κατάλληλων υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού. Ουσιαστικά η πρόταση της Energean διαφέρει και από το έργο που ανέλαβαν οι Κινέζοι στο Βασιλικό και το οποίο αφορά προμήθεια αερίου μέσω FSRU. Στη διαδικασία του FSRU, το υγροποιημένο φυσικό αέριο από LNG carrier αεριοποιείται και διοχετεύεται για κατανάλωση.

Επένδυση 1,5 δισ. δολάρια

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι οποίες μίλησαν στον «Π», η συνολική επένδυση της κοινοπραξίας της Energean, Vitol και Golar LNG για να δημιουργηθεί ο κόμβος FLNG στην Ανατολική Μεσόγειο, ο οποίος θα συμπεριλάβει και την Κύπρο, αναμένεται να ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως μας εξήγησαν οι ίδιες πηγές, για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα υπάρξει κανένα κόστος, το μόνο που χρειάζεται είναι να προχωρήσει με την παροχή των κατάλληλων αδειών για ανάπτυξη του συγκεκριμένου έργου. Εάν οι άδεις δοθούν, το έργο θα είναι έτοιμο περί τα μέσα του 2026.

Διττός στόχος

Μια άλλη πτυχή η οποία αξίζει να αναφερθεί, είναι πως η Energean είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κάποιες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κύπρο από το 2024 μέσω του κοιτάσματος βορείως του Karish. Και σημειώνουμε ‘κάποιες’, γιατί, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τις ποσότητες εξαγωγών φυσικού αερίου από το Karish. Αυτό που χρειάζεται, είναι να δημιουργηθεί ένας αγωγός από τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ προς τη χώρα μας, ο οποίος αγωγός υπό τις περιστάσεις μπορεί να είναι έτοιμος στις αρχές του 2024.

Ουσιαστικά, η δημιουργία του αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου προς την Κύπρο από τα κοιτάσματα της Energean εντός της ισραηλινής ΑΟΖ πετυχαίνει έναν διττό στόχο:

Πρώτον, φθάνει φυσικό αέριο για εγχώρια και φθηνή κατανάλωση στην Κύπρο τo 2024 μέσω κάποιων ποσοστήτων από το Karish και μεγαλύτερων στη συνέχεια από το «Αθηνά» και δεύτερο, μπορεί η χώρα μας να καταστεί κόμβος μεταφοράς FLNG σε άλλες χώρες μέχρι τα μέσα του 2026.

Περιμένοντας τους Κινέζους

Η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Energean στο Ισραήλ προς την Κύπρο φαίνεται να είναι μια φθηνότερη επιλογή για ην εισαγωγή φυσικού αεριου στην Κύπρο, αφού δεν χρειάζεται η διαδικασία της μετατροπής του σε υγρό φυσικό αέριο (LNG).

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κατασκευή αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο, συνολικού μήκους 200 χιλιομέτρων, αναμένεται να στοιχίσει περίπου 400 εκατ. δολάρια και θα έχουμε φυσικό αέριο το 2024, ενώ το έργο των Κινέζων στο Βασιλικό με FSRU, το οποίο πήρε δυο και τρεις παρατάσεις, θα στοιχίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστο πότε και αν θα ολοκληρωθεί, αφού ως γνωστόν οι εργασίες του ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Πάντως, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε επανειλημμένα με εκπροσώπους της ΔΕΦΑ, για να ζητήσουμε την άποψή τους για το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία ανταπόκριση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το έργο στο Βασιλικό έχει στην κυριολεξία βαλτώσει και έχει εισέλθει σε μια διαδικασία νομικής διαμάχης μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της κινεζικής εταιρείας China Petroleum Pipeline Engineering Co., Ltd. (CPP) η οποία έχει αναλάβει το έργο, και η οποία ζητάει συνεχώς αποζημιώσεις για τις αναπροσαρμογές στις τιμές και τις προδιαγραφές του έργου.

 

 

Πηγη:ΠΟΛΙΤΗΣ