Wednesday 07/12/2022
Στοιβάζονται οι ασθενείς -Στις ουρές για ένα κουτί βιταμίνες
να υπενθυμίσουμε ότι τα κρατικά φαρμακεία λειτουργούν με ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας. Στις 2:30 κλείνουν.
Ασθενείς στοιβάζονται στις ουρές για τα κρατικά φαρμακεία προκειμένου να πάρουν ένα ή δύο από τα φάρμακα που χρειάζονται κάθε μήνα και την ίδια ώρα υποχρεώνονται για τα υπόλοιπα σκευάσματα που περιλαμβάνονται στις συνταγές που εκδίδουν οι γιατροί τους να επισκέπτονται άλλο ιδιωτικό φαρμακείο για να τα εξασφαλίσουν. «Σε κάποιες περιπτώσεις η αναμονή και η ταλαιπωρία στις διαδικασίες του φαρμακείου μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ένας χρόνιος ασθενής είναι δικαιούχος και πρέπει να πάρει κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, ένα συμπλήρωμα διατροφής ή ένα κουτί βιταμίνες μόνο», ανέφερε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες διαδικασίες τις οποίες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας πρέπει να βρει τρόπο για να τις αλλάξει.
Δυστυχώς αν και έχουμε θέσει σχετικό αίτημα στον Οργανισμό εδώ και ένα σχεδόν χρόνο, αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί με επίκληση κάποιων λόγων οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά σκευάσματα τα οποία δεν χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και κυρίως τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα τα οποία κάποιες κατηγορίες ασθενών, κατ' εξαίρεση λαμβάνουν μέσω του ΓεΣΥ επειδή περιλαμβάνονται στα θεραπευτικά τους σχήματα και για αυτά ακριβώς τα σκευάσματα είναι που διαμαρτυρόμαστε περισσότερο, ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών».
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «γενικά ομιλούντες, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες κ.λπ., δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ όπως δεν καλύπτονται από τα πλείστα συστήματα υγείας διεθνώς. Ωστόσο, για κάποιες κατηγορίες χρόνιων ασθενών, κάποια από αυτά τα σκευάσματα περιλαμβάνονται στα θεραπευτικά τους σχήματα. Για παράδειγμα ασθενείς με συγκεκριμένες ασθένειες πρέπει πάσει θυσία ως μέρος της θεραπείας τους να παίρνουν ασβέστιο, άλλοι βιταμίνη D κ.λπ.. Μετά από αίτημα της ΟΣΑΚ, ο ΟΑΥ ήρθε και ενέταξε λοιπόν για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών τα σκευάσματα αυτά στο ΓεΣΥ και έτσι οι ασθενείς μας μπορούν να τα λαμβάνουν χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους, όπως γινόταν στις αρχές της εφαρμογής του Συστήματος.
Το πρόβλημα αρχίζει όταν ο ασθενής που δικαιούται να εξασφαλίσει αυτά τα σκευάσματα μέσω του ΓεΣΥ πρέπει να τα προμηθευτεί. Με τις διαδικασίες που σήμερα, εφαρμόζονται από τον ΟΑΥ, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να μεταβεί στο πλησιέστερο δημόσιο νοσοκομείο για να τα πάρει από το κρατικό φαρμακείο. Και αυτό συμβαίνει ακόμα και εάν πρόκειται για ένα κουτί βιταμίνες το οποίο βεβαίως και ο πολίτης θα μπορούσε πολύ εύκολα να προμηθευτεί από το φαρμακείο της γειτονιάς μαζί με όλα τα υπόλοιπα φάρμακα του χωρίς καμία ταλαιπωρία.
«Για να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «να υπενθυμίσουμε ότι τα κρατικά φαρμακεία λειτουργούν με ωράριο Δημόσιας Υπηρεσίας. Στις 2:30 κλείνουν. Άρα ο πολίτης, εάν δεν είναι συνταξιούχος ή εκτός αγοράς εργασίας, μπορεί να χάσει μια ή μισή ημέρα από την άδεια του μόνο και μόνο για να πάρει ένα ή δύο συμπληρώματα διατροφής ή κάποιο μη συνταγογραφούμενο φάρμακο. Και για να είμαστε σωστοί, εάν είναι ηλικιωμένος ο ασθενής, εάν μπορεί θα πάει μόνος του και θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και στα λεωφορεία, εάν δεν μπορεί πρέπει να υποβάλει το παιδί του σε αυτή τη διαδικασία. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται μια σειρά προβλημάτων χωρίς ουσιαστικό λόγο».
Πρόταση ενώπιον του ΟΑΥ
Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, «ως ομοσπονδία ασθενών, έχουμε θέσει αίτημα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ώστε αυτά τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα που κατ' εξαίρεση καλύπτονται από το ΓεΣΥ για κάποιες κατηγορίες χρόνιων ασθενών, να μπορούν οι ασθενείς μας να τα παίρνουν από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. Δυστυχώς και πάρα το γεγονός ότι το αίτημα μας υπεβλήθη πριν από πάρα πολύ καιρό, μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι. Βασικό επιχείρημα το ότι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί το λογισμικό σύστημα του ΓεΣΥ ώστε να ξεχωρίζει το ποιος είναι δικαιούχος και ποιος όχι. Είναι κρίμα να συνεχίσει αυτή η πρακτική, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και εκτός αυτού φορτώνουμε ακόμα περισσότερο τις ουρές στα κρατικά φαρμακεία τα οποία προμηθεύουν τους δικαιούχους του ΓεΣΥ και με άλλα φάρμακα τα οποία φθάνουν στους πολίτες μέσω διαφορετικών διαδικασιών».
Μελετάται το θέμα, λέει ο ΟΑΥ
Τόσο το αίτημα της ΟΣΑΚ για ένταξη Μη συνταγογραφούμενων Φαρμάκων για συγκεκριμένες κατηγορίες χρόνιων ασθενών στο ΓεΣΥ, όσο και το αίτημα των οργανωμένων ασθενών, για προμήθεια των σκευασμάτων αυτών από τα φαρμακεία της γειτονίας «βρίσκεται υπό μελέτη», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΟΑΥ Σταύρος Μιχαήλ. «Αυτή τη στιγμή και πριν από τη λήψη αποφάσεων, πρέπει να δούμε ποιοι ασθενείς πρέπει να εξασφαλίζουν μέσω του ΓεΣΥ αυτά τα σκευάσματα. Ποιών ασθενών οι θεραπείες τους, επιβάλλουν αυτά τα σκευάσματα. Αφού το κάνουμε αυτό, και έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα μπροστά μας, θα ψάξουμε και θα βρούμε και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε τις διαδικασίες για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς».
Πηγη:Φilenews