Αγγελική Λάλου

Αγγελική Λάλου

Τελευταίο θρανίο

Στη σημερινή μας παρέα είναι η κυρία Αγγελική Λάλου που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της με τον τίτλο Τελευταίο θρανίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι.

Καλώς ορίσατε. Ευχαριστούμε πολύ. Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο.

Γράφω ποίηση, διηγήματα και κυρίως παιδικά βιβλία. Κυκλοφορούν τα βιβλία μου το παιδικό-εφηβικό μυθιστόρημα, «Τελευταίο θρανίο» (εκδόσεις Φίλντισι, εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας), το παραμύθι «Τα τυρομπλεξίματα του Τσιζ» (εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, εικονογράφηση: Στάθης Πετρόπουλος). Το παραμύθι «Το παιδί με τα όνειρα στα χέρια», εικονογράφηση: Νίκος Γιαννόπουλος, εκδόσεις Βάρφης. «Παντού και πάντα» εικονογράφηση Λία Φωτιάδου, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα. Το παραμύθι «Ο κύριος Τικτάκης και το ρολόι της καρδιάς», εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα. Και το κόμικς «Μνήμη χρυσόψαρου – μικρές χιουμοριστικές υπενθυμίσεις» σε εικονογράφηση Δέσποινα Μελιανού, art director Ιουλία Κοτσιφάκη, από τις εκδόσεις Φίλντισι, «Η Σίσση των επτά θαλασσών» σε εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εκδόσεις Φουρφούρι.

Τελευταίο θρανίο τιτλοφορείται το βιβλίο σας. Πώς και αποφασίσατε να δώσετε το συγκεκριμένο τίτλο ;

Ο ήρωας του βιβλίου μου κάθεται από διάφορες περιστάσεις στο τελευταίο θρανίο της τάξης του, και η θέση αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σχολική του χρονιά αλλά και σε όλη την πλοκή του βιβλίου.

Ποιο είναι το βασικό θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο;

Το βιβλίο παρακολουθεί τον Άρη, ο οποίος τελείωσε την Πέμπτη δημοτικού στην Αθήνα αλλά η οικογένειά του μετακομίζει σε νησί – στη συνέχεια βλέπουμε πώς βιώνει την αλλαγή αυτή σε όλη τη σχολική του χρονιά της έκτης. Έχει να κάνει με τη διαχείριση της αλλαγής περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων φίλων, αλλά και την κατάργηση διάφορων στερεοτύπων. Πάνω απ’ όλα μιλάει για τη δύναμη της αληθινής φιλίας, της αποδοχής, της διαφορετικότητας, αλλά και για μορφές εκφοβισμού.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ο μικρός αλλά και ο μεγάλος αναγνώστης συναντά τη φράση: Πόσο πιο γενναία είναι τα παιδιά από μας τους μεγάλους. Θέλετε να τη σχολιάσετε;

Θεωρώ ότι τα παιδιά είναι εκτός από πιο γενναία και πιο προσαρμοστικά από εμάς τους μεγάλους. Έχουν πιο καθαρό βλέμμα και πιο αγνή ψυχή – και όσο πιο αγνή είναι μια ψυχή τόσο λιγότερα φοβάται και τόσο περισσότερο γενναία είναι.

Για ποια ηλικία θεωρείτε ότι είναι κατάλληλο το βιβλίο σας;

Είναι ιδανικό από τετάρτη δημοτικού και μέχρι έκτη – αν και αυτά είναι πάντα σχετικά και παίζει ρόλο και το επίπεδο ενός παιδιού. Μια ωραία ιδέα, επίσης, είναι οι γονείς να το διαβάσουν μαζί με το παιδί, γιατί είναι ένα βιβλίο που δίνει ενδιαφέρουσες αφορμές για ουσιαστικές συζητήσεις.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους μικρούς αλλά και μεγάλους αναγνώστες το βιβλίο σας;

Δεν γράφω βιβλία για να περάσω μηνύματα, αλλά κάθε ιστορία περνάει τα μηνύματά της μέσω των ηρώων της. Αν πρέπει να βρούμε ένα μήνυμα στο Τελευταίο θρανίο, αυτό θα ήταν να είμαστε λιγότερο καχύποπτοι στο νέο ή το διαφορετικό, να θυμόμαστε να δίνουμε έμφαση σε όσα μας ενώνουν παρά σε όσα νομίζουμε ότι μας χωρίζουν και να μην κρίνουμε τους άλλους με βάση διάφορα εσφαλμένα στερότυπα.

Η ιστορία που αναφέρεται στο βιβλίο σας είναι επηρεασμένη από προσωπικά σας βιώματα, εμπειρίες γνωστών σας ή είναι δημιούργημα μυθοπλασίας;

Ξεκινάει με αφορμή προσωπικό βίωμα, υπήρξα κόρη στρατιωτικού και είχα μετακομίσει σε διάφορες πόλεις κι αλλάξει αρκετά σχολεία κατά τα παιδικά μου χρόνια, αλλά συνεχίζει ως αποκύημα της φαντασίας μου και είναι κυρίως δημιούργημα μυθοπλασίας.

Τελικά μήπως η επιλογή του τελευταίου θρανίου θεωρείται η καλύτερη για έναν μαθητή/τρια;

Θεωρώ την επιλογή ενός θρανίου καθαρά θέμα τύχης – οπότε δεν υπάρχει κάτι καλό ή κακό στο τελευταίο θρανίο, όπως αντίστοιχα δεν υπάρχει κάτι καλό ή κακό στο πρώτο θρανίο. Στην εποχή μου υπήρχε κάπως η φήμη ότι το τελευταίο θρανίο είναι για τους άτακτους ή κακούς μαθητές – ευτυχώς πλέον αυτό δεν ισχύει τόσο, και στο βιβλίο κι εγώ προσπαθώ να αναιρέσω αυτή τη θεωρία.

Ποιοι είναι οι συνοδοιπόροι σας οι οποίοι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συγγραφικού σας ταξιδιού;

Για το συγκεκριμένο βιβλίο, σημαντικό ρόλο, και τους ευχαριστώ από καρδιάς, έπαιξαν ο εικονογράφος του Βασίλης Γρίβας που εμπλούτισε εξαιρετικά την ιστορία με τις εικόνες του και βέβαια η εκδότριά μου Σύσση Καπλάνη που έβαλε το Τελευταίο Θρανίο στις εκδόσεις Φίλντισι.

Πως μπορούν οι αναγνώστες να βρουν το βιβλίο σας και να νιώσουν τα συναισθήματα που γεννά η θέση στο τελευταίο θρανίο;

Το βιβλίο μπορούν να το παραγγείλουν στα βιβλιοπωλεία ή να το βρουν στην ηλεκτονική σελίδα των εκδόσεων Φίλντισι.

Ευχαριστούμε πολύ. Ευχόμαστε να έχετε μία επιτυχημένη συγγραφική πορεία και να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και τις ερωτήσεις σας!