Εμμηνόπαυση και διατροφή
Διατροφικές συμβουλές κατά την εμμηνόπαυση
H εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία συνοδεύεται από διάφορες αλλαγές στον οργανισμό και τη ψυχολογία της. Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις, ο ιδρώτας, η αϋπνία, οι έντονες εναλλαγές στην διάθεση, η αύξηση του βάρους, η χαμηλή λίμπιντος και η οστεοπόρωση.
H διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μιας γυναίκας που διανύει την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Μερικές βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθεί μια γυναίκα στη διατροφή της είναι:
- Nα προτιμά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτοοιστρογόνα, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάψεων και του κινδύνου για κάποιες μορφές καρκίνου. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση του εντέρου και του βάρους.
- Να περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, λίπους, αλκοόλ και καφέ. Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη χοληστερίνη όπως και την αρτηριακή πίεση Επίσης, μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις.
- Να αυξήσει την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Είναι γνωστό πως η βιταμίνη D ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μπορούν να βρεθούν σε τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, το αυγό, το ψάρι και τα μανιτάρια. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί η λήψη συμπληρωμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συμβουλές του γιατρού για κάθε οργανισμό.
- Aρκετό νερό και υγρά. Το νερό βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος, στη διατήρηση της ελαστικότητας του και στη μείωση των ρυτίδων. Επίσης, βοηθά στην αποβολή των τοξινών και στη διέγερση του μεταβολισμού. Τα υγρά, όπως οι χυμοί, τα ροφήματα βοτάνων και το πράσινο τσάι, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τη γήρανση και τις φλεγμονές.
Η εμμηνόπαυση δεν είναι νόσος, αλλά μια φάση μετάβασης. Με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για νέες αλλαγές αλλά και βελτιώσεις στην διατροφική ρουτίνα. Η διατροφή είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας και της ευδαιμονίας, που μπορεί να ελέγχεται και να προσαρμόζεται από κάθε γυναίκα, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους της.
Δείτε ΕΔΩ τι αποφεύγουμε στην χοληστερίνη
Δείτε ΕΔΩ ποιές τροφές να καταναλώνετε για την οστεοπόρωση