Η Γκρελίνη γνωστή ή αλλιώς η Ορμόνη της Πείνας
Παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της πείνας
Η «Γκρελίνη» είναι μια ορμόνη που παράγεται στο στομάχι και σχετίζεται με πολλούς τρόπους με την πείνα, γι’ αυτό και ονομάζεται ορμόνη της πείνας.
Η ορμόνη αυτή είναι επίσης γνωστή ως “Ορμόνη της Πείνας”, λόγω του σημαντικού της ρόλου στην τόνωση της όρεξης, η οποία αυξάνει την πρόσληψη τροφής και βοηθά στην προώθηση της αποθήκευσης λίπους. Με λίγα λόγια, αυτή η ορμόνη στέλνει στον εγκέφαλό σας το μήνυμα «Ας φάω ακόμη λίγο..»
Η Γκρελίνη, είναι μια σημαντική ορμόνη η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα άτομα που κάνουν δίαιτα. Ανακαλύφθηκε το 1999, από Ιάπωνες ερευνητές, στο στομάχι αρουραίων και αμέσως αναγνωρίστηκε ότι επιτείνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Αυτό ακριβώς υποδηλώνει και το όνομά της, ότι συντελεί στη σωματική ανάπτυξη (προκύπτει από το “ghre” που σημαίνει αύξηση και το «relin» που σημαίνει έκκριση). Η ορμόνη υπάρχει σε πολλά ζώα, όπως επίσης και στον άνθρωπο.
Το 2000, βρέθηκε μια άλλη επίδραση της γκρελίνης η οποία θεωρήθηκε πολύ σπουδαία από τους ειδικούς επί της παχυσαρκίας. Η ορμόνη επιδρά στην πρόσληψη της τροφής και στον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η γκρελίνη δίνει το σήμα στον εγκέφαλο να νιώσουμε το αίσθημα της πείνας αφού αδειάσει το στομάχι μας. Έγιναν πολλές μελέτες και διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση της ορμόνης στα πειραματόζωα προκαλεί μια ταχεία αύξηση του βάρους λόγω αύξησης της προσλαμβανόμενης τροφής.
Το σώμα μας είναι ένα απίστευτο μηχάνημα, που παράγει διάφορες ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του ύπνου, την αύξηση και την μείωση της πείνας, το αίσθημα της πληρότητας, την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών κλπ.
Η Γκρελίνη είναι μία από τις ορμόνες – κλειδιά που παράγει το σώμα μας για να ρυθμίζει την πείνα.
Η Γκρελίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της πείνας, δηλαδή τη συχνότητα με την οποία νιώθουμε το αίσθημα της πείνας.
Μάθετε περισσότερα για αυτή την ορμόνη.
Τα κύτταρα του στομάχου είναι πρωτίστως υπεύθυνα για την παραγωγή γκρελίνης, ωστόσο το πάγκρεας και το λεπτό έντερο απελευθερώνουν κι αυτά μικρές ποσότητες γκρελίνης, η οποία διεγείρει την πείνα και την έκκριση αυξητικής ορμόνης. Η γκρελίνη και ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται και παράγεται περιλαμβάνουν τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις οι συνθήκες υγείας, τα θρεπτικά συστατικά, άλλες ορμόνες και το αυτόνομο νευρικό σύστημα παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της γκρελίνης και παράγονται από αυτό στο πεπτικό σύστημα.
Η γλυκόζη με τη σειρά της αναστέλλει την έκκριση γκρελίνης. Μερικές μελέτες σε ανθρώπους και σε αρουραίους έδειξαν ότι όταν έλαβαν γλυκόζη, η ποσότητα γκρελίνης στην κυκλοφορία του αίματος μειώθηκε μετά από 30 λεπτά.
Εν κατακλείδι όταν η Γκρελίνη παράγεται στο πεπτικό σύστημα (κυρίως στο στομάχι), ταξιδεύει στην κυκλοφορία του αίματος, φτάνει στον εγκέφαλο (υποθάλαμος που ρυθμίζει τις ορμόνες και την όρεξη) και στέλνει ένα σήμα που αυξάνει την όρεξη, ώστε να πεινάσετε και να καταναλώσετε περισσότερο φαγητό.
Πώς να ρυθμίσουμε την Γκρελίνη;
Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι θέλουν να χάσουν βάρος, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αγωνίζεται επίσης να πάρει βάρος με υγιεινό τρόπο. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να έχουμε μια αντικειμενική οπτική και για τους δύο τρόπους με τους οποίους το σώμα μας μπορεί να ρυθμίσει την ορμόνη της πείνας.
Τα υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης αυξάνουν την όρεξη!
Φυσιολογικά, πριν φάμε ή περίπου λίγες ώρες μετά το φαγητό, η γκρελίνη θα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα αυτής της ορμόνης δεν έχουν μειωθεί με την πρόσληψη τροφής!
Οι έρευνες δείχνουν ότι όσα άτομα είναι υπέρβαρα, παχύσαρκα ή παθολογικά παχύσαρκα έχουν χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης νηστείας, σε αντίθεση με τα άτομα που έχουν φυσιολογικό βάρος. Το σήμα προς τον εγκέφαλο που λέει στο σώμα να μειώσει την γκρελίνη κατά τη διάρκεια του φαγητού ή αμέσως μετά από αυτό για να σηματοδοτήσει ότι το σώμα είναι «πλήρες», δεν είναι τόσο ισχυρό (επειδή η γκρελίνη μειώνεται μόνο ελαφρώς) που μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση φαγητού σε ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι έναντι εκείνων που έχουν φυσιολογικό βάρος.
Τα χαμηλότερα επίπεδα γκρελίνης μειώνουν την όρεξη!
- Αν ο στόχος μας είναι να μειώσουμε την όρεξη μας, υιοθετώντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα γκρελίνης. Η πρωτεΐνη, για παράδειγμα, που καταναλώνεται σε κάθε γεύμα μπορεί να αυξήσει την κορεσμό και να μειώσει τα επίπεδα γκρελίνης. Η λήψη ω-3 ιχθυέλαιων ή η αύξηση γενικά των τροφίμων που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά στη διατροφή σας, μπορεί να συμβάλουν στη μείωση της όρεξης.
- Εκτός από την κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και “καλά” λιπαρά, έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση βοηθά στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης. Συγκεκριμένα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή σε προπόνηση υψηλής έντασης μειώνει την γκρελίνη και αυξάνει την αυξητική ορμόνη (που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες απώλειας βάρους, μεταξύ άλλων για τα οποία είναι υπεύθυνη).
- Επιπλέον, φροντίζοντας να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά, μπορείτε να επηρεάσετε τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, συμπεριλαμβανομένης της γκρελίνης.
- Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για τον τρόπο ζωής, μαζί με τον επαρκή ύπνο και την άσκηση, είναι επίσης η διαχείριση του άγχους. Η διαχείριση του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γκρελίνης και στην υποστήριξη της απώλειας βάρους.
Τι κάνει το σώμα σας σε μια δίαιτα; Ας πούμε και πάλι, ότι η ορμόνη της πείνας που διεγείρει την όρεξη αυξάνεται όταν το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες.. Ο περιορισμός των θερμίδων και οι δίαιτες yo-yo θα αυξήσουν τα επίπεδα γκρελίνης στο σώμα σας, γεγονός που πάλι θα σας κάνει να πεινάμε και να δυσκολευόμαστε να επιμείνουμε σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων.