Τα 5 αιθέρια έλαια που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ναυτίας
Ανακουφίζουν από αυτή την άσχημη κατάσταση
Η Ναυτία και η τάση για εμετό είναι μία άβολη και ενοχλητική κατάσταση.
Μας χαλά τη διάθεση, επιδρά αρνητικά είτε στην καθημερινότητα μας, έιτε στον ύπνο μας, είτε στη δουλειά μας , δεν μπορούμε να φάμε , είτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Η ναυτία, αυτή η άσχημη αίσθηση γίνεται χειρότερη όταν είμαστε σε αεροπλάνο ή πλοίο, όπου δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κίνηση.
Φυσικά, η ναυτία μπορεί να εμφανιστεί και για άλλους λόγους, όπως ως σύμπτωμα ημικρανίας, έντονης κόπωσης ή ως παρενέργεια από κάποιο φάρμακο, βεβαίως και το πιο συχνό σύμπτωμα εγκυμοσύνης.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν ότι ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν πολλά υποσχόμενες επιδράσεις στη ναυτία και στο αίσθημα της ανακατωσούρας, αναγούλας που μας δημιουργείται στο στομάχι.
Επιπλέον, αποτελεί ένα φυσικό τρόπο ανακούφισης των συμπτωμάτων και η χορήγηση τους είναι εύκολη δηλαδή μέσω αργών, σταθερών και βαθιών αναπνοών μπορεί να ανακουφίσει από τη ναυτία, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα. Επίσης θεωρείται μία οικονομική λύση.
5 αιθέρια έλαια για την αντιμετώπιση της ναυτίας:
1. Τζίντζερ
Η πιπερόριζα είναι γνωστή εδώ και αιώνες ως καταπραϋντικό για το στομάχι. Και όπως αποδεικνύεται πια και από την επιστήμη, απλώς και μόνο το άρωμά της ηρεμεί την αίσθηση ζάλης. Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα με χρήση και ψευτοφάρμακων, οι ασθενείς με μετεγχειρητική ναυτία εισέπνευσαν αιθέριο έλαιο τζίντζερ από τη μύτη. Εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
2. Κάρδαμο
Η είσπνευση κάρδαμου μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τη ναυτία. Η ίδια προαναφερθείσα έρευνα που μελέτησε το τζίντζερ επίσης ερεύνησε και μια τρίτη ομάδα που της χορηγήθηκε μείγμα αιθέριων ελαίων, το οποίο περιείχε μέντα, δυόσμο, τζίντζερ και κάρδαμο. Οι ασθενείς αυτής της ομάδας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου και την ομάδα του τζίντζερ.
3. Μέντα
Τα φύλλα μέντας είναι επίσης γνωστό ότι καταπραΰνουν κοιλιακά προβλήματα. Και όταν εισπνέονται σε μορφή αιθέριου ελαίου μπορούν να επηρεάσουν το σύμπτωμα της ναυτίας. Σε μια τυχαιοποιημένη έρευνα, επίσης με ασθενείς που παρουσίαζαν μετεγχειρητική ναυτία, τους δόθηκε είτε ψευτοφάρμακο, είτε ένα μείγμα από μέντα, δυόσμο, λεβάντα και τζίντζερ. Η δεύτερη ομάδα ανέφερε σημαντική διαφορά στην αντιλαμβανόμενη ενόχληση από τη ναυτία.
4. Λεβάντα
Το ηρεμιστικό άρωμα της λεβάντας μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα ερεθισμένο στομάχι. Σε μια αντίστοιχη έρευνα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στις 3 ομάδες δόθηκαν είτε λεβάντα, είτε τριαντάφυλλο είτε τζίντζερ. Και η τέταρτη έλαβε μόνο ψευτοφάρμακο. Το 83% σχεδόν των ασθενών στην ομάδα της λεβάντας ανέφεραν βελτιωμένα ποσοστά στο ζήτημα της ναυτίας, σε σύγκριση με την κατηγορία του τζίντζερ (65%), την ομάδα του τριαντάφυλλου (48%) και του ψευτοφάρμακου (43%).
5. Λεμόνι
Σε τυχαιοποιημένη κλινική πειραματική δομική, χρησιμοποιήθηκαν έγκυες γυναίκες που εμφάνιζαν ναυτία και εμετούς. Σε αυτές δόθηκε είτε αιθέριο έλαιο λεμονιού, είτε ψευτοφάρμακο πάντα φυσικά με τη μέθοδο της είσπνευσης, κάθε φορά που ένιωθαν τα συμπτώματα. Οι γυναίκες με τη χρήση λεμονιού ανέφεραν μειωμένα συμπτώματα (50%) σε σύγκριση με τις γυναίκες που έλαβαν ψευτοφάρμακο.
ΥΡ: Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε για οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετικά με την υγεία μας, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε και τον προσωπικό μας γιατρό. Ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα είναι έντονα και μας ταλαιπωρούν. Αυτός είναι ο κατάλληλος για να μας παράσχει την κατάλληλη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή.