Τα διατροφικά οφέλη της σούπας

Τα διατροφικά οφέλη της σούπας

Σούπες, το φαγητό του χειμώνα και όχι μόνο!

Η σούπα συνήθως συνδέεται με τον κρύο καιρό αφού οι περισσότεροι προτιμούν να την καταναλώνουν ζεστή. Παρόλα αυτά όμως, κανείς δεν απαγορεύει να καταναλώνεται και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι ότι οι σούπες αποτελούν μια καλή διατροφική επιλογή για τον ανθρώπινο οργανισμό και τον σωματικό βάρος.

Ενυδάτωση:

Ένα μεγάλο ποσοστό της σούπας αποτελείται από νερό με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα το 45 με 75% του όγκου της είναι σε υγρό. Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα των τροφών (1,5-2,5 kcal/g) είναι ευεργετική για τον έλεγχο του βάρους. Οι σούπες όταν δεν είναι πολύ πηκτές, κατά μέσον όρο έχουν ενεργειακή πυκνότητα μικρότερη του 1,5 kcal/g.

Επιπλέον, οι σούπες όταν καταναλώνονται ως ορεκτικό έχουν συνδεθεί με το αυξημένο αίσθημα κορεσμού. Συγκεκριμένα η κατανάλωση της πριν το γεύμα, οδηγεί στην πληρότητα με αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέχρι και 15 με 20%.  Φυσικά, εκεί που πρέπει να είστε προσεκτικοί είναι η παρασκευή της σούπας να είναι χαμηλή σε λιπαρά και υδατάνθρακες κυρίως εάν ο στόχος είναι η απώλεια ή συντήρηση βάρους.

Σούπες με λαχανικά:

Η σούπες οι οποίες έχουν λαχανικά όπως είναι η μανιταρόσουπα, χορτόσουπα, ντοματόσουπα, μινεστρόνε, μπροκολοσουπα κτλ, αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες ευθύνονται για την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων όπως ο καρκίνος. Οι σούπες αυτές είναι εύπεπτες και μπορούν να καταναλωθούν από τους περισσότερους ανθρώπους και πολλές φορές ακόμη και από άτομα με προβλήματα εντέρου. Αυτό γίνεται γιατί στις σούπες, τα λαχανικά βράζονται με αποτέλεσμα να έχουν πιο μαλακή υφή και να μην ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα. Εάν προστεθεί αρκετή ποσότητα σε λαχανικά, τότε ένα φλιτζάνι σούπα (250ml) προσφέρει περίπου 80 γραμμάρια λαχανικών.

Επιπλέον, βοηθούν στην πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και αντιοξειδωτικών.  

Κάποια παραδείγματα είναι τα πιο κάτω:
Η ντοματόσουπα προσφέρει λυκοπένιο,
Η κρεμμυδόσουπα προσφέρει την κουερσίνη, αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν βρεθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες καθώς δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη.
Η μπροκολόσουπα είναι καλή πηγή βιταμίνης Κ η οποία συμβάλλει στην υγεία των οστών, αφού βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει την απόρριψή τους μέσω των ούρων.

Επιπλέον, τα κομμάτια λαχανικών στη σούπα συμβάλλουν στην μείωση αρτηριακής πίεσης με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν αυξημένες ποσότητες σε αλάτι, ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο σακχάρου στο αίμα εάν η ποσότητα του υδατάνθρακα όπως πατάτα ή ρύζι δεν ξεπερνά τις ανάγκες του ατόμου.

Κρεατόσουπες και ψαρόσουπες

Με την σειρά τους οι κρεατόσουπες και οι ψαρόσουπες περιέχουν όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Δ, Ε, Κ, Α), σίδηρο και βιταμίνη Β12, καθώς και ψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης. Εάν συνδυαστεί με τραχανά, ρύζι και πατάτα όπως είναι οι κλασσικές σούπες όπως αυγολέμονη (με λαχανικά), ψαρόσουπα με λαχανικά και ρύζι ή/και πατάτα,  τραχανάς, ρύζι, πατάτα ενισχύει το γεύμα  με υδατάνθρακες και υδατοδιαλυτές βιταμίνες και μετατρέπει τις σούπες σε ένα πλήρες υγιεινό γεύμα.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όταν βράζετε το κρέας για να πάρετε τον ζωμό του, είναι ορθό να αφαιρείται το λίπος ώστε να μειώνονται κορεσμένα λιπαρά τα οποία εκτός από θερμίδες, επιβαρύνουν και τον οργανισμό αφού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Για κάθε κουταλιά λίπους που αφαιρείται, μειώνεται περίπου η θερμιδική αξία του πιάτου σας κατά 130 θερμίδες και η περιεκτικότητα του σε λίπος κατά 13 γραμμάρια.

Σημαντικές πληροφορίες

  • Μειώστε την ποσότητα φρέσκα κρέμας και αντί για αυτής προσθέστε γάλα εβαπορέ χαμηλών λιπαρών ή γιαούρτι. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την θερμιδική αξία της σούπας.
  • Εάν δεν έχετε κρέας, ψάρι, τυρί ή γιαούρτι μέσα στην σούπα σας, προσθέστε όσπρια για να έχετε πλήρες γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και επαρκές σε υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός οσπρίων με ρύζι ή καλαμπόκι προσφέρει όλα τα αμινοξέα με αποτέλεσμα την πρόσληψη ψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης.
  • Διαλέξτε κομμάτια από κρέας χαμηλά σε λιπαρά ώστε να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.
  • Προτιμήστε τις σούπες να είναι σπιτικές και να παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά. Οι τυποποιημένες σούπες του εμπορίου έχουν το πλεονέκτημα των καθορισμένων και συνήθως λίγων θερμίδων, ενώ επιπλέον παρασκευάζονται γρήγορα και εύκολα και προκαλούν έντονο αίσθημα κορεσμού. Όμως, περιέχουν συντηρητικά, ενώ οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν δεν απορροφώνται στα ίδια υψηλά ποσοστά σε σχέση με τις φρέσκες σούπες με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία.
  • Oι σούπες κατατάσσονται σε δύο ομάδες, τις διαυγείς οι οποίες φτιάχνονται με ζωμό και τις πυκνές ή κονσομέ. Οι δεύτερες περιλαμβάνουν τον πουρές, κρέμες που έχουν ως βάση την μπεσαμέλ, και βελουτέ.