Sunday 19/12/2021
Αφήνουν τους καρκινοπαθείς χωρίς απαιτούμενες θεραπείες
Χωρίς τη θεραπεία που χρειάζονται, την ώρα που τη χρειάζονται
Χωρίς τη θεραπεία που χρειάζονται, την ώρα που τη χρειάζονται, μένουν καρκινοπαθείς αλλά και ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα, αφού, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί, το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό και αφορά στις διαδικασίες τόσο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας όσο και του υπουργείου Υγείας δεν έχει επιλυθεί». Την ίδια ώρα ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν εξειδικευμένες θεραπείες, ταλαιπωρούνται στα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα οποία δεν λειτουργούν μετά τις 14:30.
«Θεωρούμε πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στη θεραπεία τους και, επειδή το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, εισηγούμαστε την άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων», αναφέρει σε επιστολή την οποία απέστειλε τόσο στον ΟΑΥ όσο και στο υπουργείο Υγείας η ΟΣΑΚ.
«Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δυστυχώς δεν επιλύεται» εξήγησε μιλώντας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μάριος Κουλούμας, τονίζοντας ότι «ως κίνημα των οργανωμένων ασθενών, ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτή την κατάσταση και για αυτό τον λόγο έχουμε ζητήσει τη σύγκληση ευρείας σύσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ο ΟΑΥ και τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Υγείας όσο και εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων που εξυπηρετούν τους καρκινοπαθείς μας. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αμέσως».
Στην επιστολή της η ΟΣΑΚ, πρόσθεσε, περιλαμβάνει και κατάλογο με σχεδόν 20 συγκεκριμένες θεραπείες, για τις οποίες παρουσιάζεται πρόβλημα και έχουμε πάρει πολλά παράπονα από ασθενείς οι οποίοι δεν τις έχουν στη διάθεσή τους την ώρα που τις χρειάζονται».
«Εκείνο που εμείς ζητάμε είναι η ένταξη των θεραπειών αυτών στο ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν οι γιατροί και οι ασθενείς μας να τις έχουν στη διάθεσή τους τη στιγμή που τη χρειάζονται. Αυτή τη στιγμή, όταν πρόκειται για εξειδικευμένα φάρμακα, οι γιατροί πρέπει να απευθύνονται στις επιτροπές των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, οι οποίες πρέπει να αξιολογήσουν και να εγκρίνουν, και να πάει στη συνέχεια το αίτημα στη Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, για να γίνει η παραγγελία και να έρθει το φάρμακο. Αυτό παίρνει χρόνο και σίγουρα όταν μιλάμε για εξειδικευμένες θεραπείες σημαίνει ότι οι παραγγελίες γίνονται κατ' άτομο και όχι για μεγάλο αριθμό ασθενών».
Δυστυχώς, είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «παρά τα έντονα διαβήματά μας, παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραμε, το πρόβλημα αυτό δεν έχει επιλυθεί, για αυτό και εμείς πλέον εκφράζουμε την ανησυχία μας δημόσια, διότι έχουμε να κάνουμε με καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς με σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι δεν έχουν πολλά περιθώρια μπροστά τους για να περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αρχίσουν να λαμβάνουν τη θεραπεία τους. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, το οποίο κατά την άποψή μας θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα και μάλλον πρέπει όλοι μαζί να το συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους για να το επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό. Κάποια πράγματα δεν γίνεται να μην τα επιλύουμε αμέσως».
Τα κρατικά φαρμακεία κλείνουν στις 14:30
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και σχετίζονται με την πρόσβασή τους σε φαρμακευτικά σκευάσματα δεν τελειώνουν στην μη ένταξη εξειδικευμένων θεραπειών στο ΓεΣΥ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «ως Ομοσπονδία, λαμβάνουμε αρκετά παράπονα τα οποία σχετίζονται με την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται χρόνιοι κυρίως ασθενείς, οι οποίοι λαμβάνουν ορισμένα φάρμακά τους από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, ενώ τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία της γειτονιάς».
Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «κάποια πράγματα δεν έχουν ακόμα αλλάξει με την αυτονόμηση των νοσοκομείων και έτσι, και τα κρατικά φαρμακεία εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι τις 14:30 με αποτέλεσμα να παρατηρείται τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες που πρέπει να επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ για να πάρουν τα φάρμακά τους».
Με απλά λόγια, «για να μπορέσουν να λάβουν τα φάρμακά τους αναγκάζονται να απουσιάζουν από τη δουλειά τους χάνοντας μέρος της άδειάς τους άδικα και πρέπει να πούμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε υποβάλει αίτημα το οποίο έχει συζητηθεί και εγκριθεί, οι ποσότητες φαρμάκων που δίνονται είναι αρκετές για ένα και όχι για τουλάχιστον δύο μήνες ώστε αυτή η ταλαιπωρία να μην είναι συνεχώς επαναλαμβανόμενη και σίγουρα, από μόνη της η διαδικασία, δηλαδή να παίρνουν οι ασθενείς κάποια φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς και κάποια άλλα από τα κρατικά φαρμακεία προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς».
«Θεωρούμε ότι οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν όσο πιο απλές γίνεται, ώστε οι ασθενείς να έχουν εύκολη πρόσβαση στα φάρμακά τους», είπε ο κ. Κουλούμας προσθέτοντας ότι η ΟΣΑΚ, «έχοντας ως στόχο τη διευκόλυνση των χρόνιων ασθενών, τη μείωση της περιττής ταλαιπωρίας, καθώς και την άμεση εξυπηρέτησή τους, έχει εισηγηθεί όπως διατίθενται όλα τα φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς, συμπεριλαμβανομένων και όσων δίνονται μέχρι στιγμής από τα νοσοκομειακά φαρμακεία (Καινοτόμα φάρμακα, μη συνταγογραφούμενα κ.λπ.)». Εξάλλου, πρόσθεσε, «όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς λειτουργούν βάσει νομοθεσίας και διαθέτουν τον εξοπλισμό ο οποίος απαιτείται για τη φύλαξη των φαρμάκων».
«Στο πλαίσιο εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης, όπως και του τρόπου αποζημίωσης των φαρμακοποιών, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από αυτή την εισήγηση, ζητήσαμε την άμεση σύγκληση ad hoc επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, παρουσία εκπροσώπου της ΟΣΑΚ και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ώστε να ξεκινήσει η έναρξη διαλόγου με στόχο να διατίθενται όλα τα φάρμακα στα φαρμακεία της γειτονιάς».
Η σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών, επεσήμανε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «περιλαμβάνει και την εύκολη και χωρίς ταλαιπωρία πρόσβασή τους στις υπηρεσίες που χρειάζεται. Κάποια πρακτικά ζητήματα πρέπει να επιλύονται εύκολα και γρήγορα και δεν μπορούμε να συζητάμε κάτι, να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να καθυστερούμε να εφαρμόσουμε τα όσα εμείς οι ίδιοι έχουμε αποφασίσει».
Πηγη:Φilenews