Αφρικανική σκόνη, που οφείλεται και πως μπορούμε να προστατευτούμεꓼ

Αφρικανική σκόνη, που οφείλεται και πως μπορούμε να προστατευτούμεꓼ

Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρ. Μιχάλη Λανίτη

Η αφρικανική σκόνη μας επηρεάζει πλέον σχεδόν καθημερινά εξαιτίας της ερημοποίησης, που αποτελεί μία από τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στο περιβάλλον και κατ' επέκταση στην ανθρώπινη υγεία, ανησυχεί έντονα την επιστημονική κοινότητα. 

Σε έρευνες που διεξήγαγαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες εντοπίστηκε μια ολόκληρη λίστα από επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του έτους σε διάφορες επηρεαζόμενες περιοχές, η σκόνη που ταξιδεύει από την Β. Αφρική μεταφέρει και στην Κύπρο μας δηλητηριώδεις ουσίες, όπως είναι ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το αρσενικό, το βανάδιο και το νικέλιο, σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει ανυπολόγιστα την Αφρικανική ήπειρο καθώς η ερημοποίηση προχωρά με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς κατακτώντας όλο και μεγαλύτερο έδαφος και κατά συνέπεια να αυξάνονται οι ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Οι αιτίες για την ύπαρξη των βαρέων μετάλλων στη φυσική σκόνη που προέρχεται από την έρημο Σαχάρα είναι πολλαπλές και σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλονται στην αύξηση της ρυπογόνου δραστηριότητας στις χώρες της βορείου Αφρικής. Οι συνέπειες των πολέμων στην περιοχή μας με τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη και την Συρία και η πιθανότητα χρήσης χημικών, πιστεύεται ότι συνέβαλαν στην παραγωγή των επικίνδυνων ρύπων. Επιπλέον, υπάρχουν πόλεις, όπως το Κάιρο, με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ στη βόρεια Αφρική έχει αυξηθεί πολύ η κυκλοφορία οχημάτων, αλλά και οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις καίγονται απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα επικίνδυνους ρύπους.

Η Cyprus Alive, μίλησε με τον ειδικό καρδιολόγο, Δρ Μιχάλη Λανίτη, ο οποίος μας είπε ότι οι αυξημένες συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης, αλλά και οι επικίνδυνες ουσίες που περιέχει, έχουν ήδη προκαλέσει συνέπειες στη δημόσια υγεία, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Δρ. Λανίτης μας συνιστά στις περιπτώσεις που οι συγκεντρώσεις ξεπερνούν το όριο ασφαλείας, να αποφεύγουμε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κυρίως τα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, οι καρδιοπαθείς, τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά και να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Σήμερα ο άνθρωπος πληρώνει για την αλόγιστη και καταστροφική συμπεριφορά του προς το περιβάλλον. Συνεχίζοντας με τις ίδιες καταστροφικές συμπεριφορές τα πράγματα θα χειροτερεύουν καθώς ο πλανήτης μας θα "αρρωσταίνει" όλο και περισσότερο και η ζωή μας θα κινδυνεύει διαρκώς.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ζωντανή Δορυφορική Εικόνα της Κύπρου