Thursday 06/01/2022
Έρχεται το τέλος της πανδημίας;
Θα είναι για πάντα ανάμεσα μας, αλλά δεν θα είναι φονικός
Κουρασμένοι πλέον όλοι από την πανδημία διαβάζουμε τις προβλέψεις των επιστημόνων όπως θα διαβάζαμε παλιά, με την έλευση μιας νέας χρονιάς, τις προβλέψεις του Λεφάκη και των άλλων αστρολόγων. Πότε θα τελειώσει όλο αυτό; Η τελευταία μετάλλαξη θα είναι η αρχή του τέλους; Αντί Λεφάκη διαβάζουμε πλέον Φάουτσι, ο οποίος λέει πως στόχος είναι ο έλεγχος του ιού με έναν τρόπο που «δεν θα προκαλεί αναταραχή στην κοινωνία και στην οικονομία». Και όλοι συμφωνούν: Δεν θα έρθει μια στιγμή που ο ιός θα εξαφανιστεί. Θα είναι για πάντα ανάμεσα μας, αλλά δεν θα είναι φονικός. «Δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να εξαφανίσουμε ή εξοντώσουμε την Covid, οπότε πρέπει να προσδιορίσουμε τους στόχους μας», λέει ένας άλλος επιστήμονας καθηγητής στο Yale.
Ο ανοσολόγος Αλί Ελεμπεντί στο Washington University at St. Louis προσβλέπει στη δυνατότητα του σώματος να θυμάται αυτά που είχε δει στο παρελθόν και να δημιουργεί άμυνες πολλών στρωμάτων. «Δεν είμαστε ο ίδιος πληθυσμός που ήμασταν τον Δεκέμβριο του 2019», είπε σχετικά. «Το έδαφος είναι διαφορετικό τώρα. Σκεφτείτε μια πυρκαγιά που καίει ένα δάσος μετά από ξηρασία. Αυτό ήταν το 2020. Τώρα, ακόμα και με την “Όμικρον”, δεν είναι εντελώς ξηρό το έδαφος, αλλά αρκετά υγρό για να δυσκολεύεται να εξαπλωθεί η πυρκαγιά». Ο ίδιος προβλέπει ότι θα έρθει μια ημέρα που κάποιος θα μολύνεται με τον κορωνοϊό και απλά θα μένει σπίτι δύο ημέρες όπως με μια άλλη ίωση. Ήδη, στην Αμερική το διάστημα αυτό μειώνεται στις πέντε.
Πότε όμως θα συμβούν όλα αυτά; Πότε ο κύριος της WHO θα κηρύξει το τέλος της πανδημίας κι οι συμβουλευτικές επιτροπές των κυβερνήσεων θα επιστρέψουν στις δουλειές τους και τα δελτία ειδήσεων θα αλλάξουν θεματολογία; Κι όταν συμβεί αυτό θα πάψουμε να εμβολιαζόμαστε κάθε τρεις και λίγο; Οριστικές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Πιθανόν να υπάρξει εξέλιξη στην τεχνολογία των εμβολίων και να γίνει όπως αυτό της γρίπης. Μέχρι τότε κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Με την έκρηξη της «Όμικρον» και την πιθανότητα η νόσηση να μην είναι τόσο σοβαρή όσο οι προηγούμενες μεταλλάξεις έχει κυριαρχήσει ένα συναίσθημα «άντε να κολλήσουμε όλοι να τελειώνουμε». Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα είναι στο ποσοστό των άτυχων όσο μικρό κι αν είναι εν τέλει το ποσοστό. Η περιβόητη ανοσία της αγέλης ενδεχομένως και να μην υπάρχει. Υπομονή λοιπόν.
Πηγη:Φilenews