Thursday 11/03/2021
H Άγνωστη Ιστορία πίσω από τα παιχνίδια των "Lego"
Μία Ιστορία 80 και χρόνων
Τα διάσηµα πλαστικά τουβλάκια έχουν ψυχαγωγήσει και εκπαιδεύσει περισσότερα από 300 εκατοµµύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσµο, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.
Η δημιουργία των Lego ξεκίνησε από τον Δανό μαραγκό Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πατέρα τεσσάρων παιδιών.
Όταν το 1932 η σύζυγος του Δανού, Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πέθανε αφήνοντας πίσω της και τα τέσσερα παιδιά τους, ήρθε αντιμέτωπος με μία νέα σκληρή πραγματικότητα.
Τότε ο Κρίστιανσεν , αποφάσισε να αφιερωθεί πλήρως στα παιδιά του , προσπαθώντας να αναπληρώσει το κενό.
Κατόπιν ώριμης σκέψης αποφάσισε ότι τα παιχνίδια ήταν μια καλή λύση. Στο επάγγελμα ήταν μαραγκός και θέλησε να αξιοποίησει το ταλέντο του για να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών από την απώλεια της μητέρας τους. Και τότε τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων.
Η επιχείρηση με παιχνίδια άρχισε να υλοποιείται και να αρχίσει να γράφεται η ιστορία των παιχνιδιών «LEGO»
Στην αρχή το πιο δημοφιλές ήταν η πάπια. Τα παιδιά του χάρηκαν με τα ξύλινα παιχνίδια.
Ο Κρίστιανσεν σκέφθηκε ότι τα παιδιά του δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα και θα ήταν καλή ιδέα να πουλά τις δημιουργίες του για να χαρούν και τα άλλα παιδάκια της πόλης. Μόλις είχε ανοίξει το σεντούκι με τον θησαυρό!
Η δική του επιχείρηση, η οποία πουλούσε κινητές σκάλες και σανίδες, κινδύνευε με πτώχευση.Όταν πρόσθεσε τα παιχνίδια στην παραγωγή, τα έσοδα αυξήθηκαν αμέσως.
Αποφάσισε να δώσει στην επιχείρηση το όνομα «LEGO», που προέρχεται από τη δανέζικη έκφραση, «Leg Godt» και σημαίνει «Παίζω Καλά».
Αργότερα έμαθε ότι η αντίστοιχη λατινική λέξη «lego» σημαίνει «συναρμολογώ».
Ωστόσο το 1940 κάηκε ολοσχερώς το εργαστήριο του Κρίστιανσεν και αμέσως μετά την ανακατασκευή του, αποφάσισε ότι θα παράγει μόνο παιχνίδια, αφού είχαν τις περισσότερες πωλήσεις.
Η επιχείρηση συνέχισε να εξελίσσεται και το 1947, ώσπου μία ριζική αλλαγή διαμόρφωσε τη σημερινή μορφή των leggo.
Αντικατέστησε το ξύλο με πλαστικό.
Αγόρασε ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας για την επεξεργασία πλαστικού, το οποίο κόστιζε 30 χιλιάδες κορώνες ή όσο 1.000 πολύ ακριβά παιχνίδια LEGO.
Το 1958, ο Κρίστιανσεν πέθανε και την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του, Γκότφριντ που μαθήτευε δίπλα στον πατέρα του από την ηλικία των 12 ετών.
Ο νέος ιδιοκτήτης εισήγαγε μία καινοτόμα ιδέα: πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους, στη λογική αρσενικού και θηλυκού.
Ήταν μία καινούρια περίοδος για τη LEGO και σαν «θεϊκό μήνυμα», το 1960 κάηκε το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα ξύλινα παιχνίδια και σώθηκε εκείνο με τα πλαστικά.
Δύο χρόνια μετά, η LEGO άνοιξε δική της αεροπορική γραμμή για να εξάγει τα παιχνίδια στις Η.Π.Α.
Ο νέος ιδιοκτήτης εισήγαγε μία καινοτόμα ιδέα: πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους, στη λογική αρσενικού και θηλυκού
Το σλόγκαν της εταιρείας ήταν: «μόνο το καλύτερο αξίζει» και οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν συνεχώς να βελτιώνουν και να εξελίσουν τα παιχνίδια.
Το 1963, άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλο είδους πλαστικό, πιο ανθεκτικό και λιγότερο τοξικό. Τα νέα LEGO θα διατηρούσαν το χρώμα και το σχήμα τους για περισσότερο από 40 χρόνια.
Στις 7 Ιουνίου του 1968, άνοιξε το πάρκο LEGOLAND στη Δανία, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις των παιχνιδιών κάθε χρόνο.
Η ξύλινη πάπια μεγάλωσε και 34 χρόνια μετά, έγινε ένας παγκόσμιος κολοσσός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 1968 δηµιουργήθηκε στη Δανία η πρώτη Legoland, ένα τεράστιο πάρκο κατασκευασµένο από τουβλάκια, το οποίο είναι το δεύτερο πιο δηµοφιλές αξιοθέατο, προσελκύοντας περίπου ένα εκατοµµύριο επισκέπτες το χρόνο. Σήµερα, η Lego εξακολουθεί να παραµένει οικογενειακή επιχείρηση, καθιστώντας την οικογένεια Κρίστιανσεν την πιο πλούσια δυναστεία στη Δανία, µε προσωπική περιουσία που υπερβαίνει τα πέντε δισ. δολάρια.
Σύµφωνα µε την ιστοσελίδα της εταιρείας, περίπου 327 δισ. τουβλάκια έχουν πουληθεί από το 1949, τα παιδάκια όλου του κόσµου παίζουν µε αυτά ετησίως πέντε δισ. ώρες, ενώ αντιστοιχούν κατά µέσο όρο 62 τουβλάκια σε καθέναν που ζει σ’ αυτό τον πλανήτη.
Σήμερα, υπάρχουν περίπου 250.000 φανατικοί ενήλικες των πλαστικών κύβων, που διατίθενται πλέον σε 53 διαφορετικά χρώματα, γνωστοί και με την προσωνυμία Afols (Adult Fans of Lego), ενώ ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα αντίστοιχα φεστιβάλ, όπως το BrickFest, όπου εκεί χτίζονται κατασκευές τεραστίων διαστάσεων, από το μεγαλύτερο πλοίο ή τραίνο Lego, ενώ εκτυλίσσονται μέχρι και αγώνες ταχύτητας κατασκευής μεταξύ των ομάδων.
Το 2014 η Lego, χάρη και στην επιτυχία της ομώνυμης ταινίας που έκοψε παγκοσμίως εισιτήρια αξίας 468 εκατ. δολαρίων και η οποία παρακίνησε χιλιάδες παιδιά να αναζητήσουν τα προϊόντα της που εμφανίζονταν στην ταινία, ξεπέρασε σε πωλήσεις την Mattel και την Hasbro. Χωρίς αμφιβολία, η δανέζικη εταιρεία, προσφέροντας ουσιαστικά ένα μόνο προϊόν, το οποίο κυριαρχεί στην αγορά, και έχοντας κατασκευάσει σειρά εργοστασίων ανά τον κόσμο, έχει δημιουργήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα στη βιομηχανία των παιχνιδιών, απολαμβάνοντας σχεδόν πενταπλάσια περιθώρια κέρδους έναντι των ανταγωνιστών της.
Ενδιαφέρουσες Πληροφορίες:
- Αντιστοιχούν περίπου 62 τουβλάκια σε κάθε ένα από τα έξι τοις εκατομμύρια κατοίκων του κόσμου.
- Τα παιδιά ανά τον κόσμο ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια ώρες το χρόνο παίζοντας με το βλακεία Lego.
- Τα τουβλάκια Lego είναι διαθέσιμα σε 53 διαφορετικά χρώματα.
- 160.000 στοιχεία Lego φορμάρονται κάθε ώρα ή 36.000 κάθε λεπτό.
- Πάνω από 400 εκατομμύρια τουβλάκια Lego έχουν παραχθεί από το 1949.
- Τα οχτάρια τουβλάκια Lego του ίδιου χρώματος μπορούν να συνδυαστούν με 24 διαφορετικούς τρόπους.
- Υπάρχουν πάνω από 915 εκατομμύρια εφικτοί πιθανοί συνδυασμοί για έξι τουβλάκια Lego 2 επί τέσσερα του ίδιου χρώματος.
- Επτά σετ Lego πωλούνται σε καταστήματα ανά τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
- 40 εκατομμύρια τουβλάκια Lego στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να ενώσουν την Γη με τη σελήνη.
- Οι συνιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin χρησιμοποιούν τουβλάκια Lego σαν ένα από τα τεστ που κάνουν στους υπαλλήλους που πρόκειται να προσλάβουν για να εξετάσουν τις δημιουργικές ικανότητες τους.
Πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr/