Friday 04/06/2021
Ιερά Μονή Αγίου Αλαμάνου
Γυναικείο Μοναστήρι (Μοναγρούλι)
Η “Ιερά Μονή Αγίου Αλαμάνου’, ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και αποτελούσε ένα μοναστήρι που αρχικά λειοτυργούσε ως ανδρικό, μέχρι την εγκατάλειψή του που συνέβη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Ωστόσο στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1949 μετατράπηκε σε γυναικείο, για να καταστεί στη συνέχεια ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία μοναστήρια της Κύπρου.
Βρίσκεται περίπου 24 χιλιόμετρα, ανατολικά της Λεμεσού, στα νοτιοδυτικά του χωριού Πεντάκωμο.
Η Μονή αυτή πήρε το όνομά της από τον Ασκητή Γεώργιο έναν από τους γνωστούς επονομαζόμενους Αλαμάνους Αγίους της Κύπρου, ο οποίος εγκαταστάθηκε και αγίασε εντός σπηλαίου πλησίον της Μονής.
Το 1949 στις 4 Μαΐου, ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος, ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εγκατέστησε, στη Μονή γυναικεία αδελφότητα, μεταφέροντας 14 μοναχές από το μοναστήρι του Αγίου Αvτωνίου, της Δερύvειας. Έγινε έτσι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο από την εκκλησία γυναικείο κοινόβιο.
Το Μοναστήρι είναι κτισμένο κάτω από τα σπήλαια του λόφου που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως ασκητήρια από τους 300 Αλαμάνους Αγίους και σύμφωνα με ιστορικούς, κατέφυγαν στο νησί από τη γειτονική Παλαιστίνη, αναζητώντας ασφαλέστερο τόπο άσκησης. Στη μέση μιας πανέμορφης αυλής, βρίσκεται μια μονόκλιτη βασιλική και γύρω από το ναό βρίσκονται τα κελιά των μοναχών.
Έξω από τη Μονή υπάρχουν άλλα 4 παρεκκλήσια:
- 1 αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες.
- 1 αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο.
- 1 αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο.
- Και 1 κοντά στο σπήλαιο του Γέροντα Γερμανού Σταυροβουνιώτη, αφιερωμένο στους Αγίους Γερμανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και Γεώργιο Αλαμάνο.
Εκτός από την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, οι μοναχές περνούν τον χρόνο τους με την αγιογραφία, την καλλιέργεια λουλουδιών και βοτάνων, καθώς και την παραγωγή μελιού.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Ηγουμένη της Μονής, είναι η μοναχή Ολυμπιάδα.
Πληροφορίες:
- Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 357 99 541 906 / Φαξ: +357 25 632 788
- Ώρες Λειτουργίας: Οποιαδήποτε λογική ώρα.
- Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο.
- Τιμή Εισόδου: Δωρεάν