Friday 28/05/2021
Οι Τροφές Που Απαγορεύεται να Καταναλώσουμε Όταν Λήξουν
Είναι Επικίνδυνες για την Υγεία μας
Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.
Η ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στη συσκευασία τροφίμων, είναι ενδεικτική πως σε λίγες ημέρες ή ακόμη και σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, ακόμη και να λήξουν και πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή, με αποτέλεσμα η τροφή αυτή να καθίστατει επικίνδυνη προς κατανάλωση και να εγκυμονεί κινδύνους για τη συνολική υγεία μας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους είναι επικίνδυνη.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες τροφές που είναι επικίνδυνες να τις καταναλώσουμε για την υγεία μας, αφού παρέλθει την ημερομηνία λήξεως τους.
Όλοι κάποια στιγμή φάγαμε κάτι ληγμένο, χωρίς καμία δυσάρεστη παρενέργεια.
Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες τροφές που είναι ρίσκο να βάλεις στο στόμα σου αφού παρέλθει ο χρόνος «ζωής» τους.
Γιατί κινδυνεύουμε με δηλητηρίαση, να μας αρρωστήσουν, κλπ.
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα τρόφιμα μας προειδοποιούν αναδύοντας μία μυρωδιά χαλασμένης ξινίλας.
Το σωστότερο είναι να τα πετάξουμε πριν να είναι αργά.
Oι Τροφές που δε τρώμε ΠΟΤΕ μετά την ημερομηνία λήξης τους:
- Αυγά: Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.
-
Κοτόπουλο: Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.
-
Μαλακά Τυριά: Ρικότα, cream cheese, ανθότυρο, κατίκι και cottage είναι τα πιο επιρρεπή τυριά στα βακτήρια και τη μούχλα, σε αντίθεση με τα πιο σκληρά, όπως είναι το τσένταρ και το γκούντα που ακόμα κι αν ανοιχτούν οι συσκευασίες τους, αντέχουν πολύ. α οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα .Τα μαλακά τυριά πρέπει να καταναλώνονται εντός μίας εβδομάδας.
-
Τυποποιημένες Σάλτσες σε Βάζα: Άλλη μια περίπτωση που απαιτεί άμεση κατανάλωση. Π.χ., η έτοιμη πέστο για μακαρόνια δεν έχει φτιαχτεί για να “παρκάρει” για καιρό στο ψυγείο γιατί γεμίζει βακτήρια. Ειδικά αν ανοιχτεί, μετράει ελάχιστες μέρες ζωής, όπως αναγράφεται πάντα και στα περίτεχνα βαζάκια.
-
Πατατοσαλάτα: Αν περιέχει μουστάρδα, μαγιονέζα και αυγό την τρως κι ό,τι μένει το πετάς ή το κρατάς το πολύ 5-6 ώρες. Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων αν καταναλωθεί με καθυστέρηση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.
-
Συσκευασμένοι Χυμοί: Όταν ο χυμός είναι κλειστός μην τον φοβάσαι. Άφησέ τον στο ντουλάπι όσο σου επιτρέπει η αναγραφόμενη ημερομηνία. Αν όμως τον έχεις ανοίξει- και οπωσδήποτε τον έχεις βάλει στο ψυγείο- κατανάλωσέ τον μέσα σε μία βδομάδα. Μετά γίνεται κάτι άλλο, ένα παχύρρευστο ζουμί με επιπλέοντα κομματάκι που δεν πίνεται με τίποτα.
-
Φρέσκο Κρέας: Στο ψυγείο το κρέας ωμό δεν το αφήνεις πάνω από μία μέρα αυστηρά. Ο λόγος λέγεται σαλμονέλα και δεν αστειεύεται.
-
Αλλαντικά: Αν οι φέτες του ζαμπόν, της γαλοπούλας, του προσούτο και γενικώς όλων των αλλαντικών παραμείνουν σε μη αεροσταγή συσκευασία για πάνω από πέντε μέρες αρχίζουν και αλλοιώνονται στη γεύση, στην όψη, στη μυρωδιά. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.
-
Οστρακοειδή: Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.
-
Μαλάκια: Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.