Τα κοινωνικά πρέπει και προβλήματα του ρατσισμού
Το πρόβλημα ξεκινά όταν δεν αποδεχόμαστε το διαφορετικό
Σήμερα ας μιλήσουμε για τα κοινωνικά πρέπει. Πολλά από τις κοινωνικές υποχρεώσεις του ανθρώπου στη σημερινή εποχή τα έχουμε νομιμοποίησει και θεωρούμε ότι πρέπει όλοι να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλιώς δεν είσαι αποδεκτός. Δηλαδή αν ένας δεν συμφωνήσει μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές, που έχει θέση το κοινωνικοπολιτικό καθεστώς τότε θεωρείσαι ανυπάκουος και αντιδραστικός προς το σύστημα, άρα του βάζουν μια ταμπέλα για να σε εξαναγκάσουν να υπακούσεις στους κανόνες είτε θέλεις είτε όχι.
Πολλές φορές τα κοινωνικά πρέπει κάνουν τον άνθρωπο να αγχώνεται και να νιώθει ότι πρέπει να το κάνει ακόμα και αν δεν το θέλει. Δηλαδή υπάρχει εξαναγκάσμος και πίεση. Αν ένας άντρας κάνει παιδί με μια κοπέλα και δεν παντρευτούν όπως θεωρεί σωστό και σύμφωνα με την κοινωνία, τότε όλοι θα φωνάζουν το παιδί μπάσταρδο και όλοι θα το κοροϊδεύουν. Όποιος πάει ενάντια στο κατεστημένο και πει μια διαφορετική άποψη ή επειδή είναι διαφορετικός, τότε όλοι τον κράζουν.
Σήμερα στην κοινωνία αν τολμήσεις να πας ενάντια στην μόδα ή στο ρεύμα που επηρεάζει την κοινωνία και ακολουθήσεις διαφορετική κατεύθυνση από την κοινωνική μαζική κουλτούρα τότε είσαι οπισθοδρομικός ή χαζός. Αν δεν πας με τα πρέπει της κοινωνίας τότε όλοι σε βλέπουν με το μισό τους μάτι.
Το πρόβλημα ξεκινά ότι δεν αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Φοβόμαστε να δούμε κάτι ξεχωριστό πέρα από τα κοινωνικά πρέπει. Σε κάποιους δεν αρέσει να σπάζουν τα κοινωνικά πρέπει που θεμελίωναν από παλιά μέχρι σήμερα. Το κυριότερο από όλα είναι ότι βλέπουμε τη ζωή του αλλού αντί τη δική μας. Δηλαδή εσένα τι σε κοφτεί τι κάνει ο γείτονας σου; Αν παντρεύτηκε ή όχι; Είναι δικαίωμα στον καθένα να κάνει ότι πιστεύει, αρκεί να υπάρχει σεβασμός χωρίς να ενοχλεί ο ένας τη ζωή του άλλου. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και πάντα οι αποφάσεις μας δεν μπορούν να είναι με όλους η ίδια. Αν εμένα με σέβεται και δεν ξεπεράσει τα όρια της ελευθερίας, τότε έχει δικαίωμα να κάνει ότι νιώθει. Δεν θα κάτσω να του πω εγώ ή εσύ τι θα κάνει ο άλλος. Επιτέλους ας σπάσουμε αυτά τα στερεότυπα που μας περιβάλλουν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει όπου θέλει και να φοράει ότι θέλει ανεξάρτητα αν εμείς συμφωνούμε ή όχι. Η κάθε αντίληψη είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι θεωρούν σωστό αυτό που πράττουν σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη.
Το μόνο που δεν έχει δικαίωμα ένας άνθρωπος είναι να καταπατά τα δικαιώματα του συνανθρώπου του και να τον εξαναγκάζει να κάνει κάτι που δεν θέλει. Ελευθερία είναι να κάνεις πράγματα για σένα και να είσαι ελεύθερος για σένα χωρίς όμως να κάνεις κατάχρηση της ελευθερία σου.
Τέλος θέλω να πω ότι, πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε γιατί είμαστε επιθετικοί προς το διαφορετικό και ποια είναι η αιτία που μας ωθεί να ασκούμε σωματική ή ψυχολογική βία σε ανθρώπους που δεν συμφωνούν μαζί μας.