Τι είναι η Δυσπεψία και οι Τροφές που εντείνουν το πρόβλημα
Οι Σωστές Συνήθειες που την ελαχιστοποιούν
Η Δυσπεψία, είναι μία κατάσταση δύσκολη, που εκδηλώνεται με δυσάρεστα συμπτώματα και το κυρίαρχο αίσθημα δυσφορίας, στομαχικές διαταραχές και αναγούλας.
Η Δυσπεψία, χαρακτηρίζεται το αίσθημα δυσφορίας που νιώθουν οι άνθρωποι μετά από κατανάλωση λιπαρών τροφών σε μεγάλη ποσότητα. Πιο επιρρεπείς είναι συνήθως οι άνθρωποι με ευαίσθητο στομάχι.
Δεν πρόκειται για νόσο αλλά για μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ο μετεωρισμός (φούσκωμα), ο τυμπανισμός, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο έμετος και, σπάνια, η διάρροια.
Για πολλούς ανθρώπους τα συμπτώματα αυτά είναι καθημερινά και τα αντιμετωπίζουν μετά από κάθε γεύμα, για αρκετούς είναι πιο σπάνια αλλά, δυστυχώς, για όλους υπάρχει η πιθανότητα το πρόβλημα να γίνει χρόνιο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρήξιμο στο στομάχι και η δυσκολία στην πέψη πυροδοτούνται και από συγκεκριμένες τροφές που καταναλώνουμε.
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και οι οποίες εντείνουν τη Δυσπεψία:
-
Λιπαρά και Τηγανητά: Τα κορεσμένα λιπαρά χωνεύονται εξαιρετικά δύσκολα και μπορεί να προκαλέσουν παλινδρόμηση. Επίσης, επιδεινώνουν την καούρα και το φούσκωμα.
-
Πικάντικα Τρόφιμα
-
Επεξεργασμένα Τρόφιμα.
-
Σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να φέρει καούρες και δυσφορία. Επίσης, η σοκολάτα είναι διουρητική, με αποτέλεσμα να «αποδιοργανώνει» το πεπτικό μας σύστημα.
-
Μπαχαρικά: Τα μπαχαρικά μπορεί να κάνουν το στομάχι άνω-κάτω, ιδιαίτερα αν το βραδινό μας είναι πολύ πικάντικο. Μερικοί καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την καούρα από τα μπαχαρικά με κάτι δροσερό, όπως το κρύο γάλα.
-
Φρούτα και λαχανικά: Τα άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά ωμά λαχανικά και φρούτα. Οι φυτικές ίνες απορροφώνται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο.
-
Καφές: Ο καφές πυροδοτεί την παραγωγή οξέων στο στομάχι, προκαλώντας φλεγμονή και καούρα. Επειδή είναι διουρητικός, αφυδατώνει σημαντικά τον οργανισμό.
-
Λακτόζη
-
Σφολιάτα.
Οι Κατάλληλες Συνήθειες που ελαχιστοποιούν τα συμπτώματα της Δεσπεψίας:
-
Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και ακολουθήστε ένα πρόγραμμα με μικρότερα γεύματα και μικρότερα διαστήματα ανάμεσά τους
-
Τρώτε αργά και μασάτε το φαγητό σας καλά.
-
Ποτέ μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό και, αν είναι δυνατόν, περπατήστε λίγο μισή ώρα μετά το φαγητό
-
Αποφύγετε να φάτε αργά το βράδυ
-
Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν πάτε για ύπνο
-
Αποφύγετε στενά ρούχα και μη σφίγγετε τη ζώνη σας
-
Κρατήστε το κεφάλι ψηλά κατά την διάρκεια του ύπνου με την βοήθεια ενός κατάλληλου μαξιλαριού
-
Αποφύγετε τα την άσκοπη λήψη αντιφλεγμονωδών, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων που δεν σας έχει συστήσει ιατρός.
-
Κόψτε συνήθειες που δημιουργούν ή εντείνουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ
Φυσικά Τρόποι αντιμετώπισης της Δυσπεψίας:
Τζίντζερ: Όταν πρόκειται για ανακούφιση δυσπεψίας το τζίντζερ έχει τον πρώτο λόγο αφού αρκετές έρευνες έχουν κατέληξει στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ βοηθάει το στομάχι να προωθήσει το περιεχόμενό του προς το λεπτό έντερο πιο γρήγορα.
Αγκινάρα: Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη (2015) έδειξε ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα της δυσπεψίας.
Μέντα: Η μέντα είναι ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό που λαμβανόμενη σε αφέψημα (τσάι μέντας) έχει αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση ενώ ηρεμεί όλους τους μυς του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έτσι τους σπασμούς. Επίσης, χαμομήλι, σπόροι μάραθου, ρίζα γλυκόριζας, κόλιανδρος βοηθούν αρκετά.
Ψυχική ηρεμία: Η χαλάρωση του νου και του σώματος με ασκήσεις αναπνοής και διαλογισμό μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην μείωση της συχνότητας των συμπτωμάτων της δυσπεψίας. Επίσης, η σωματική άσκηση, η γιόγκα, το μασάζ, μια βόλτα στη φύση, ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα σε συχνή βάση μπορούν βοηθήσουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της.
*Είναι σημαντικό για οποιοδήποτε συμπτώμα που σχετίζεται με την υγείας μας, να συμβουλευόμαστε τον κατάλληλο θεράποντα ιατρό μας, ο οποίος θα προβεί στη σωστή διάγνωση και θα μας επισημάνει την καταλληλότερη θεραπεία και αγωγή.