Tuesday 02/11/2021
Το μέλλον της ανθρωπότητας κρίνεται στη Σύνοδο για το κλίμα
Η Γη οδεύει προς αχαρτογράφητα νερά
Η ώρα της αλήθειας και ίσως η τελευταία ευκαιρία για τον πλανήτη μας, όπως χαρακτηρίζουν πολλοί την Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που πραγματοποιείται στη Γλασκόβη.
Ηγέτες και αξιωματούχοι από διακόσιες χώρες, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις, για να διασφαλίσουν το αύριο του πλανήτη.
Στα χέρια τους, άλλωστε, έχουν λάβει άπαντες, αμά τη αφίξει τους στη Γλασκόβη, μια «Έκθεση-Αποκάλυψη», στην οποία σκιαγραφείται με τα μελανότερα χρώματα η επόμενη μέρα, εν τη απουσία δράσης.
Η Γη οδεύει προς αχαρτογράφητα νερά και οι σημερινές και επόμενες γενιές απειλούνται, γι αυτό και η Διάσκεψη αποτελεί, κατά τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σημείο καμπής για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη.
Η ομιλία του Αντόνιο Γκουτέρες έγινε σε δραματικούς τόνους.
«Ήρθε η ώρα να πούμε «αρκετά». Πρέπει να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τον εαυτό μας με τον άνθρακα. Να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τη φύση σαν τουαλέτα. Αρκετά με τις καύσεις, τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις όλο και πιο βαθιά. Σκάβουμε μόνοι μας τους τάφους μας» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Στόχος της Διάσκεψης είναι η διατήρηση εν ζωή της δέσμευσης για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Στόχος που προϋποθέτει ωστόσο, ισχυρή πολιτική βούληση και δράση.
Περιορισμός των αερίων του θερμοκηπίου, χρηματοδότηση για την πράσινη μετάβαση και εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η Σύνοδος της G20 που προηγήθηκε στη Ρώμη φάνηκε, πάντως, κατώτερη των περιστάσεων, στα θέματα της κλιματικής κρίσης, ενώ και οι πληροφορίες περί σκληρού παζαριού στα ενδότερα, ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη, ενισχύουν την ανησυχία για ενδεχόμενη αποτυχία των δύσκολων συνομιλιών.
Με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει πως «εδώ και καιρό η ανθρωπότητα αφήνει το ρολόι της κλιματικής αλλαγής να τρέχει. Βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα και οφείλουμε να δράσουμε τώρα. Αν δεν σοβαρευτούμε τώρα, θα είναι πολύ αργά για να το κάνουν τα παιδιά μας αύριο.»
Πίεση στους ηγέτες του κόσμου ασκούν χιλιάδες ακτιβιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Γλασκώβης, απαιτώντας την ανάληψη άμεσης δράσης για το κλίμα.
Μεταξύ τους και η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Παρόντες οι ακτιβιστές, απόντες κάποιοι από τους σημαντικότερους ηγέτες του κόσμου. Ηγέτες, των οποίων οι χώρες θεωρούνται μάλιστα από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Ηχηρή η απουσία των Προέδρων της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και ο Πρόεδρος της Τουρκίας και δεν ταξίδεψε για την Γλασκόβη, από τη Ρώμη, αλλά για την Άγκυρα.
Την ώρα που ο κόσμος χάνεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε προτεραιότητα στην εικόνα του, παρά στην ουσία, αφού ακύρωσε την συμμετοχή του γιατί οι αρχές της φιλοξενούσας Βρετανίας δεν του παραχώρησαν τα 85 αυτοκίνητα που ζητούσε για συνοδεία και ασφάλεια.
Στην COP26 η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στη Γλασκώβη για τις εργασίες της Συνόδου των Μερών για το Κλίμα, βρίσκεται ήδη από χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του την Τρίτη.
Από το βήμα της Συνόδου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επαναλάβει την προσήλωσή της Κυπριακής Δημοκρατία στην Συμφωνία του Παρισιού και θα παρουσιάσει την πρωτοβουλία του για το κλίμα στην Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, «μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν πέραν των 240 επιστημόνων και ειδικών πάνω σε αυτά τα θέματα και η οποία αποσκοπεί στο να εξευρεθούν τρόποι για αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η Λεκάνη της Μεσογείου, μια από τις περιοχές που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσουν εξελικτικά και το μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική αλλαγή.»
Η πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα μελέτης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή θα παρουσιαστούν και σε θεματική εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας με την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μεσόγειο, από τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καδή και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, Κώστα Παπανικολάου.
Πηγη:ANT1